Merijn kijkt mee: slim beveiligd

Interview 12 november 2020

In de 2e video die ik heb gemaakt over het Kanaal van Gent naar Terneuzen trek ik de vergelijking tussen het slim maken van je huis en het slim maken van een brug. Geen gekke vergelijking, want beide projecten komen aardig overeen. Voor details raad ik je aan de video te bekijken. Deze verschijnt één dezer dagen, dus houd ons liveblog goed in de gaten!

Toch zijn er natuurlijk ook grote verschillen. In je eigen huis kan je binnen een dag je internetverbinding upgraden, slimme lampen ophangen, met een beetje handigheid de slimme thermostaat installeren en als je je best doet er ook nog voor zorgen dat je gordijnen automatische open en dicht gaan op de tijdstippen dat jij dat wil.

Daarvoor ben je wel afhankelijk van wat er in de winkel te koop is en het beheer van al die systemen geef je, in de meeste gevallen, uit handen aan de bedrijven waar je de producten van koopt. Die zorgen (als het goed is) voor de nodige beveiligingsupdates en de apps geven een seintje als er iets niet werkt.

Net even anders

Bij een brug werkt dat toch net even anders. Natuurlijk ben je voor hard- en software afhankelijk van leveranciers, maar je bent het liefst zelf in control. Een software-update uitvoeren aan de draaibrug in Sluiskil doe je liever niet als er net 20 schepen opstomen vanuit de haven van Gent naar de Westerschelde. En voor je de update uitvoert, wil je eerst checken of alle bugs er wel uit zijn. Bovendien bestaat de beveiliging niet uit een wachtwoord 123456, een scan van je gezicht of een afdruk van je vinger. Nee, die beveiliging regel je zelf van a tot z.

Bovendien bestaat de beveiliging niet uit een wachtwoord 123456, een scan van je gezicht of een afdruk van je vinger

In de gaten houden

Alles moet in de gaten worden gehouden. Voor steeds meer objecten van Rijkswaterstaat doet het Security Operations Centre in Delft dat. Ze krijgen daar van alles wat afwijkt van ‘normaal’ een melding. Meestal is er niets aan de hand, maar het moet worden gecheckt. Ze nemen het zekere voor het onzekere, want dat een grappende hacker je slimme thermostaat wat hoger heeft gezet is vervelend en kost je een paar euro’s. Maar een kwaadwillende die een brug op afstand bedient, veroorzaakt onveilige situaties en kost de economie beduidend meer dan die paar euro’s.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over de werkzaamheden aan de sluis en de draaibruggen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen?

Bekijk ons liveblog