'Verbreden én verdiepen: binnen Rijkswaterstaat kan het allebei.’

‘Als technisch adviseur speel je een spel op hoog niveau’

Interview 2 mei 2022

Karan Tikai kwam 5 jaar geleden via het startersprogramma Young Professional – Techniek bij Rijkswaterstaat terecht. Inmiddels werkt hij als technisch adviseur aan een aantal Deltawerken, zoals de Hollandsche IJsselkering en de Haringvliet- en Volkeraksluizen. Hij vertelt onder andere hoe je soms moet laveren tussen technische ambities en politiek-bestuurlijke keuzes.

De man achter de functie

Karan Tikai is geboren en getogen in Rotterdam. Hij studeerde op de TU Delft af aan de opleiding Civiele Techniek - Offshore Engineering. Hij houdt van zijn werk als technisch adviseur vanwege de impact van de infrastructuur op de maatschappij en de zichtbaarheid van zijn werk. In privétijd houdt hij van reizen, voetballen en tijd doorbrengen met zijn gezin.

Groot aantal schijven

De eerste periode van een project brengt Karan voornamelijk door achter een bureau met de voorbereidingen. Daarna begint het hands-on gedeelte, een belangrijke fase. ‘Je krijgt maar één kans om te zien of het ontwerp dat van tevoren bedacht is, ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd in het veld.

Vooraf had Karan het beeld van Rijkswaterstaat als een organisatie waar veel kennis en kunde aanwezig is. Maar hij merkte al snel dat Rijkswaterstaat óók onvermijdelijk onderdeel uitmaakt van een grotere maatschappelijke opgave. ‘Een project moet nu eenmaal langs een groot aantal schijven voordat er een besluit genomen wordt of goedkeuring gegeven wordt. En dat is logisch, want je moet goed kunnen motiveren waar je belastinggeld aan uitgeeft.

‘Je krijgt maar één kans om te zien of het ontwerp dat van tevoren bedacht is, ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd in het veld.’

Politiek onderbouwen

Wat het spelen van het spel als adviseur betreft, heeft hij veel geleerd van zijn werkzaamheden aan verschillende stormvloedkeringen. Iets wat in politiek Den Haag permanent de aandacht heeft. Karan: ‘Binnen Rijkswaterstaat zijn er cursussen waarin je leert hoe je binnen een politiek-bestuurlijke organisatie moet werken. Soms worden nu eenmaal keuzes op bestuurlijk niveau gemaakt die niet het technisch verhaal ondersteunen, maar vanuit andere uitgangspunten gemotiveerd en afgewogen worden.

Het gaat erom dat je begrijpt wat je cirkel van invloed is vanuit de rol van een technisch adviseur: ‘Als adviseur lever je input op basis waarvan die keuzes gemaakt worden. Maar je bent niet degene die de knoop doorhakt. Die besluitvorming ligt weer bij andere functies die niet alleen vanuit de techniek, maar ook vanuit de omgeving, financiën, imago, veiligheid en wellicht ook nog andere perspectieven keuzes maken.

We zoeken techniekprofessionals
Wil jij als technisch expert of specialist ook bijdragen aan een leefbaar, veilig en bereikbaar Nederland?
Bekijk onze techniekvacatures

Verbreden en verdiepen

Voor de volgende stap in zijn carrière kwam Karan voor een dilemma te staan. Hij kon zich doorontwikkelen tot manager, of zich meer verdiepen in beheer en onderhoud van de veelal unieke stormvloedkeringen. ‘Ik heb voor verdieping gekozen. Het is niet zo dat je altijd een managementfunctie hoeft te bekleden om loopbaanstappen te maken. Je kunt ook binnen je vakgebied doorgroeien tot specialist.

Wat volgens hem zeker een grote rol gaat spelen in de toekomst, is machineveiligheid en industriële automatisering. ‘Dit zijn onderwerpen waarmee we bij de stormvloedkeringen veel te maken zullen hebben, bij relatief grote onderhoudsklussen en vervangingen. Daar wil ik me verder in ontwikkelen. Dat kan dus allebei binnen Rijkswaterstaat: verbreden én verdiepen.

Vragen over techniek bij Rijkswaterstaat? Neem contact op.

Carolien Molenaar (techniek)

Ook interesse in een functie als technisch adviseur?

Bekijk onze techniekvacatures