Open dag brugwachter en sluiswachter
Wist je dat de Nederlandse vaarwegen horen tot de drukste ter wereld? Met of zonder nautische achtergrond kun jij je hier volop ontwikkelen. Zo zoeken wij extra versterking op onze bruggen en sluizen. Ben je benieuwd wat de werkzaamheden zijn van een brugwachter en sluiswachter bij Rijkswaterstaat? Meld je aan voor een van de open dagen!
Waar en wanneer?
- 7 juni: Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein van 17.00 tot 19.00 uur
- 8 juni: Portaal van Vlaanderen in Terneuzen van 17.00 tot 19.00 uur
- 8 juni: Sluis Hansweert in Hansweert van 17.00 tot 19.00 uur
- 22 juni: Volkeraksluis in Willemstad van 17.00 tot 19.00 uur
Wat houdt de functie in?
Als brugwachter en sluiswachter (ook wel nautisch operator genoemd) bij Rijkswaterstaat regel jij het scheepvaartverkeer in jouw regio. Jij zit aan de knoppen van diverse bruggen, sluizen en stuwen met behulp van slimme digitale systemen en camera’s. Ook ben je verantwoordelijk voor het inschatten van risico’s en calamiteiten van het vaarverkeer en het maken van afspraken met verkeersleiders en (vaar)weggebruikers. Ben je benieuwd naar meer informatie over de functie? Bekijk dan hier de vacaturetekst.
Ben jij geschikt als brugwachter en sluiswachter?
- Je hebt een mbo-opleiding afgerond, bij voorkeur in een nautische richting.
- In lastige omstandigheden, zoals onder tijdsdruk of met risico's, blijf je beheerst en doelmatig werken.
- Je staat stevig in je schoenen en durft beslissingen te nemen.
- Je bent in staat om een situatie snel te doorgronden en hierop te anticiperen.
Veelgestelde vragen
Een gemiddelde dag bestaat niet! Je werkzaamheden zijn erg afhankelijk van bijvoorbeeld het weer en de waterstand. Ook wisselen je werkzaamheden per seizoen. In de wintermaanden bedien je bruggen bijvoorbeeld alleen op aanvraag. In de zomermaanden is het natuurlijk veel drukker op het water en ook dat beïnvloedt jouw werkdag.
Tijdens de opleiding behaal je veertien nautische certificaten. Uiteenlopend van brug- of sluisbediening en marifonie tot aan bedienen op afstand en communicatie. Houd rekening met een deel praktijk- en zelfstudie. De studielocaties zijn Utrecht of Rotterdam Alexandrium bij de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding. Goed om te weten: bijna 99% van de deelnemers haalt het diploma!
Vaak zijn het uiteenlopende gebeurtenissen die het werk afwisselend maken! De sluis moet gevuld, geschut en de brug gedraaid worden waardoor het verkeer wordt stopgezet. Daarna moet alles in goede volgorde afgewerkt worden. Kortom: stressbestendigheid is een vereiste.
Meestal bestaat het totale team uit ongeveer 12 personen per sluis- en brugcomplex. Vaak werk je op meerdere complexen: dit verschilt per regio en afhankelijk van de drukte draai je een dienst alleen of met 2 of 3 collega’s. Je werkt daarnaast nauw samen met andere partijen, zoals het waterschap en de Waterpolitie.
Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk contract van een jaar. Functioneer je goed? En rond je alle opleidingen af? Dan zetten we jouw tijdelijke dienstverband om naar een vast contract.
Voor de volgende 5 regio’s: regio West-Nederland (voor de vaarwegen vanaf omgeving Dordrecht tot en met een gedeelte in Zeeland), regio Midden-Noord Zeeland (Vrouwenpolder, Hansweert en Bruinisse), Zuidwest-Nederland (Zeeuws Vlaanderen), Noordoost-Nederland (Lelystad, Eefde, Kornwerderzand, Schuilenburg, Zwolle, Lemmer) en regio Zuidoost-Nederland (vanuit Tilburg bedien je de diverse Brabantse en Limburgse kanalen en rivieren).
Heb jij interesse in andere functies als bijvoorbeeld verkeersleider scheepvaart of varend verkeersleider ook dan ben je van harte welkom! Check hier al onze nautische vacatures.