Wil je ook graag bijdragen aan Nederland én een vliegende start van je carrière?

Stage bij Rijkswaterstaat

Elk jaar kiezen ruim 450 studenten voor een stage bij Rijkswaterstaat. Wil jij ervaren hoe het is om samen met zo’n 8.700 collega’s Nederland veiliger, leefbaarder en bereikbaarder maken? En wil je je persoonlijk en professioneel ontwikkelen? Start je carrière met een stage bij Rijkswaterstaat.

Vliegende start van je carrière

Met een stage doe je praktijkervaring op in een functie die jou aanspreekt. Bij Rijkswaterstaat kun je kiezen voor een meeloopstage, maar ook je bachelor of master afronden met een afstudeerstage. Ben je enthousiast geraakt over onze organisatie? Dan kun je na je stage misschien wel doorstromen naar een baan of traineeship bij Rijkswaterstaat.

Vind een stage die bij je past

In september en februari start altijd een grote groep stagiairs bij Rijkswaterstaat. Vandaar dat we ongeveer een halfjaar van te voren een informatie evenement organiseren zoals de stagemarkt. Op dat moment verschijnen ook alle stagevacatures die bij die startdatum (september of februari) passen. Ben je benieuwd naar de stagevacatures per februari 2021? 

Op 11 november 2020 verschijnen alle stagevacatures de website Werken voor Nederland. Ben je op zoek naar een stage met een andere startdatum? Dan kun je contact opnemen met het Stagebureau met daarbij de volgende gegevens: cv, stageperiode, type stage (meelopen of afstuderen), studieachtergrond, interessante onderwerpen, gewenste regio en je eigen contactgegevens. Hierbij wordt je in een talentpool geplaatst en zal het Stagebureau contact met je opnemen wanneer zij een passende stageopdracht gevonden hebben.

Vlog stagiair Jenny Epke

Jouw ontwikkeling staat voorop

Jij investeert in je toekomst, wij investeren in jou. Vanzelfsprekend kun je rekenen op goede begeleiding tijdens je stage. Jouw stagebegeleider is je eerste aanspreekpunt binnen Rijkswaterstaat. Twee keer per jaar organiseren we een stagedag voor alle stagiairs. Op deze dag maak je kennis met andere stagiairs en neem je een kijkje achter de schermen bij andere afdelingen of projecten. Zo kun je ervaringen uitwisselen en tips met elkaar delen.
Deel je ervaringen met andere stagiairs tijdens de stagedagen

Vlog stagiair Anna Robin Hoogendoorn

Stagevergoeding

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dat zie je ook terug in onze arbeidsvoorwaarden. Als stagiair kun je rekenen op een goede stagevergoeding. De hoogte van de vergoeding vind je terug bij de stagevacature. Bovendien word je onderdeel van een professioneel en enthousiast team en werk je aan projecten met impact. Uitdagend én goed voor je cv, welk pad je daarna ook kiest.

Vind de stage die bij jou past (mbo, hbo of wo)

We bieden stageplaatsen op alle opleidingsniveaus en afdelingen, in heel Nederland. Per vacature staat aangegeven of het om een stage op mbo-, bachelor of master-niveau gaat en wat de standplaats is. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij specialistische afdelingen op het gebied van verkeer- en watermanagement, aanleg- en onderhoud, omgeving- en assetmanagement, maar ook bij algemene afdelingen als ICT, Inkoop, HRM en communicatie.

Ben je geïnteresseerd?

Bekijk alle stageplekken en solliciteer via de website van Werken voor Nederland.

Bekijk alle stagevacatures

Sollicitatieprocedure

Solliciteren op stagevacature

Bekijk onze stagevacatures en reageer online met je cv en motivatiebrief. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen. De deadline voor reageren staat aangegeven in de vacaturetekst.

Reactie op je sollicitatie

Na ontvangst van je sollicitatie geven we een reactie per telefoon of e-mail. Zien we een match? Dan nodigen we je uit voor een kennismaking.

Op gesprek

Je maakt online kennis met je toekomstige stagebegeleider.

Startgesprek

Zijn we beiden enthousiast en word je stageopdracht goedgekeurd door je opleiding? Dan stemmen we samen af waar en wanneer je kunt beginnen met je stage bij de Rijkswaterstaat. Welkom aan boord!

Veelgestelde vragen

Je kunt bij Rijkswaterstaat een meewerk- of een afstudeerstage doen. Bij een meewerkstage heb je geen specifieke opdracht vanuit je opleiding, maar loop je mee op een afdeling binnen Rijkswaterstaat. Zo leer je alle aspecten van het werk op de afdeling kennen.

Bij een afstudeerstage voer je een onderzoek uit. De onderzoeksopdracht stel je vast in overleg met je stagebegeleider bij Rijkswaterstaat en de stagebegeleider van je opleiding. Je besteedt de meeste tijd aan je onderzoek en je afstudeerscriptie, maar je ervaart ook hoe het is om binnen Rijkswaterstaat te werken.

Je kunt gedurende het hele jaar met je stage starten, maar er zijn 2 gebruikelijke startmomenten in het jaar: september en februari. Het startmoment staat vermeld bij de omschrijving van de stage in de vacature.

De meeste stages bij ons duren ongeveer 4 tot 6 maanden. Mocht jouw opleiding of studie andere eisen hebben, dan proberen we hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Binnen Rijkswaterstaat krijg je een vaste stagebegeleider. Hij of zij werkt op de afdeling waar jij stage gaat lopen en is daarbij je eerste aanspreekpunt. Je begeleider zorgt voor de faciliteiten voor jou om stage te kunnen lopen. Mocht je andere vragen hebben waar je stagebegeleider geen antwoord op weet, dan is er altijd nog het Stagebureau als centraal aanspreekpunt.

Onze stagevacatures worden gepubliceerd via de website Werken voor Nederland. Hier kun je het filter ‘stage’ aanzetten en kiezen voor Rijkswaterstaat als werkgever.

Ja. Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dat zie je ook terug in onze arbeidsvoorwaarden. Als stagiair kun je rekenen op een goede stagevergoeding. De hoogte van de vergoeding vind je terug bij de stagevacature.

Wij gaan er in eerste instantie vanuit dat de student een eigen reiskostenvergoeding heeft. Mocht de student deze niet meer hebben, dan kan er een leenvervoerskaart aangevraagd worden. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer op de dagen dat je stage loopt.

Voor stagiaires geldt het beleid Bring Your Own Device (BYOD), dus je krijgt niet standaard een laptop of smartphone. Mocht in sommige gevallen blijken dat je voor de stageopdracht veelvuldig telefonisch contact moet hebben, dan kan de stagebegeleider een verzoek voor een werktelefoon doen. Het uitgeven van een werklaptop gebeurt zeer zelden.

Stel: je heb een interessante stageplaats op de site gezien. Maar dit is een meewerkstage, terwijl je op zoek bent naar een afstudeerstage.

Je kan altijd in je motivatiebrief het verzoek zetten om de opdracht van een meewerkstage om te vormen naar een afstudeeropdracht of andersom. Wie weet zijn er mogelijkheden om dit om te zetten.

Nee, jouw ontwikkeling staat voorop. Jij krijgt de tijd en ruimte om activiteiten voor school bij te wonen. Wij vragen je wel om dit goed af te stemmen met je stagebegeleider, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Vanuit het Stagebureau organiseren wij 2 keer per jaar een stagedag. Dit is een dag speciaal voor de dan werkzame stagiaires van Rijkswaterstaat. Tijdens deze dag bezoeken wij vaak een object van Rijkswaterstaat en maken wij ruimte vrij om elkaar op sociaal vlak beter te leren kennen.

Unfortunately not. Our organization is mainly Dutch oriented. If you don’t speak Dutch, you can’t apply for our internship vacancies.

Vragen over stages? Neem contact op.

Lisa Groot (Campus recruiter)