De start van jouw carrière in de ICT

ICT vacatures23

CIV Professional Programma

Wil jij brede ICT-ervaring opdoen in beeldbepalende infrastructurele projecten? En je ontwikkelen tot toekomstgerichte professional? Volg dan een van onze tracks binnen het ICT Professional Programma. Een speciaal werk- en opleidingsprogramma van Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening (CIV) voor ambitieuze starters in ICT.

Werken en leren in ICT

In een periode van 2 jaar ga je aan de slag met werken en leren in uiteenlopende uitdagende ICT-projecten en –programma’s. Je kiest zelf uit 3 tracks voor het specialisme dat jou aanspreekt. Naast je werk in de praktijk volg je verschillende opleidingen waarmee je je verder ontwikkelt in je vakgebied. Je doet veel vakinhoudelijke kennis op, maar leert ook over bijvoorbeeld regievoering en businesspartnership.

Jouw ontwikkeling centraal

Ook je persoonlijke en communicatieve vaardigheden ontwikkel je met verschillende trainingen en cursussen. Je wordt begeleid door een vakinhoudelijke coach. Bovendien breid je je netwerk flink uit en maak je kennis met Rijkswaterstaat als werkgever. Na deze periode is het mogelijk om door te stromen naar een vaste baan bij Rijkswaterstaat.

Maak kennis met CIV

Centrale informatievoorziening (CIV) vormt bij Rijkswaterstaat een grote, complexe en uitdagende IV-wereld. Een wereld waarin big data nieuwe informatie uit grote hoeveelheden gegevens kan genereren. Waarin we steeds nieuwe oplossingen vinden om onze infrastructuur beter te benutten. En waarin we zorgen voor een (water)wegennet dat slim, veilig en duurzaam is.
Kom jij werken in een grote, complexe en uitdagende IV-wereld?

Welke track kies jij?

Het CIV Professional Programma bestaat uit 3 tracks: Industriële Automatisering, Security en Data. Welke kies jij?

Je werkt binnen een pool van specialisten in industriële automatisering mee aan de standaardisering van ICT-systemen voor de beweegbare objecten van Rijkswaterstaat. Denk hierbij aan bruggen, sluizen, stuwen en tunnels. Je stemt wensen en eisen af met stakeholders, draait mee in het ontwerpteam dat zich richt op architectuur, hardware en software en helpt bij de aanbesteding richting leveranciers. Leveranciers geef je sturing in inhoudelijke discussies en bij reviews, en help je met testen en toetsen. 

Natuurlijk ga je ook mee naar buiten om bij te dragen aan de integratie, de inbedrijfstelling en het testen van systemen. Zo zorg je dat ‘jouw’ systemen ook daadwerkelijk het verschil gaan maken. Daarom help je ook mee bij het goed inregelen van het beheer en onderhoud en speel je een rol bij de periodieke testen die worden uitgevoerd om te garanderen dat dat wat goed is, ook goed blijft. Zijn er taaie problemen waar beheerders niet uitkomen? Dan bied jij samen met je collega’s uit de pool ondersteuning.

Meewerken aan de veiligheid van Nederland; dat is wat je binnen deze track doet. Dat kan in twee rollen. 

1. Als adviseur informatiebeveiliging binnen het Security by Design-team: Op basis van jouw adviezen worden onze informatiesystemen en objecten zoals keringen, sluizen en tunnels tijdens hun gehele lifecycle voorzien van beveiligingsmaatregelen. Zo beheers je de informatiebeveiligingsrisico’s. Daarbij werk je nauw samen met collega’s binnen heel Rijkswaterstaat. De kennis die je opdoet over het Security by Design-concept, de BIR/CSIR- en de GRC/SAS-tooling pas je direct toe in de praktijk. 

2. Als security analist bij het Security Operations Centre: Vanuit ons Security Operations Centre bewaak jij met behulp van state-of-the-art securitytooling onze informatiesystemen en objecten zoals keringen, sluizen en tunnels. Tijdens grote en complexe incidenten neem je deel aan het Computer Security Incident Response-team. Iedere dag opnieuw kom je meer te weten over security in ICS/SCADA-systemen, threat-intelligence, monitoring en respons, digital forensics, pentesting en baselining security.

Kies je voor deze track dan gaat Rijkswaterstaat dankzij jou zijn werk op een andere, slimmere en meer voorspellende manier doen. Je maakt uitgebreid kennis met de nieuwste technieken op het gebied van data en past deze concreet toe in de dagelijkse praktijk. Met andere data-analisten en data-scientists zorg je er voor dat Rijkswaterstaat gebruik gaat maken van nieuwe technieken op het gebied van data. 

Samen met de deskundigen binnen Rijkswaterstaat worden aan de hand van concrete vragen op onder andere het gebied van inspectie, onderhoud en verkeersveiligheid van de wegen en vaarwegen oplossingen uitgewerkt die direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van data-analyse, datamining en machine-learning. Je maakt deel uit van een team die de wensen en eisen afstemt met de gebruikers, een oplossing bedenkt voor het vraagstuk en een proof of concept oplevert bijvoorbeeld in de vorm van een app of dashboard. 

De ontwikkelingen op het gebied van data gaan snel en daarom is er veel aandacht voor opleiding zowel via cursussen als via het werk zelf en wordt er veel kennis uitgewisseld met andere organisaties. Ook gezamenlijke projecten met andere overheidsdiensten zijn hierin belangrijk. Rijkswaterstaat biedt je de kans om je te ontwikkelen tot data-analist, data-scientist of data-engineer.

Hoor jij bij onze nieuwe lichting ICT-talent?

Herken jij jezelf in onderstaand profiel? Dan zoeken we jou!

Jij hebt...

  • De ambitie brede ICT-ervaring op te doen
  • Een hbo- of wo-diploma in een relevante opleidingsrichting
  • Aantoonbare affiniteit met het werkveld van Rijkswaterstaat
  • De energie om jezelf in een snel tempo te ontwikkelen
  • En een flinke dosis nieuwsgierigheid

Startdata en solliciteren

Je kunt meerdere keren per jaar instromen in het ICT Professional Programma. Zo solliciteer je:

Sollicitatieprocedure

Solliciteren en selectie

Reageer op de vacature met je cv en motivatiebrief. We beoordelen deze op basis van de genoemde functie-eisen. Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt.

E-assessment

Soms is een online assessment onderdeel van de procedure. In dat geval ontvang je per e-mail meer informatie over de procedure en de uiterlijke inlevertermijn.

Selectiedag

We nodigen je telefonisch of per e-mail uit voor een selectiedag waar je maximaal 2 gesprekken voert. Afhankelijk van de functie kan een rollenspel ook een onderdeel zijn van de selectiedag.

Terugkoppeling

Na de selectiedag krijg je een terugkoppeling van ons en bespreken we of wij een match zijn.

In dienst

Je manager nodigt je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Je krijgt te horen waar en wanneer je kunt beginnen met je nieuwe baan bij Rijkswaterstaat. Welkom aan boord!

Vragen over het CIV Professional Programma? Neem contact op.

Lia Hanegraaf (Adviseur Specialistisch medewerker)

Op de hoogte blijven van opleidingen bij Rijkswaterstaat?