Werk jij mee aan de grootste opgave van Rijkswaterstaat ooit?

Bekijk onze vacatures voor asset management

Asset management

Rijkswaterstaat staat voor de grootste onderhoudsopgave in zijn geschiedenis. Keringen, sluizen, bruggen, tunnels en viaducten, gebouwd in de jaren 50 en 60, zijn toe aan renovatie en vervanging: een kans om onze infrastructuur meteen veiliger, duurzamer en digitaal up-to-date te maken.

Deze grote opdracht vraagt om menskracht en specifieke kennis. Heb jij interesse in asset management of ben jij werkzaam in dit vakgebied? Wil je eens vrijblijvend sparren met een vakcollega? Dan bieden wij jou een digitale kop koffie aan met een van onze professionals.

Koffie?

Maak vanuit huis kennis met asset management bij Rijkswaterstaat. Liefst hadden we jou persoonlijk ontmoet bij één van onze vele bruggen of tunnels. Dat kan nu niet, daarom nodigen we je uit voor een digitaal kopje koffie met een van onze asset managers. Zij vertellen je meer over het werk en de impact ervan op Nederland. Meld je aan, dan zorgen wij voor de koffie bij jou thuis.
Meld je aan
Vanuit huis kennismaken met asset management. Meld je aan, dan zorgen wij voor de koffie!

Kennisnetwerk

Ben jij een asset manager die graag up-to-date blijft binnen het vakgebied? Of heb je interesse in dit vakgebied? Sta je open voor nieuwe kennis en contacten? Meld je dan aan voor het Kennisnetwerk asset management van Rijkswaterstaat. Via dit netwerk brengen technische professionals met belangstelling voor asset management in contact met elkaar.
Lees meer en aanmelden
Voor technische professionals met interesse in asset management

Podcast Koen Janssen

Wil je weten hoe miljoenen weggebruikers iedere dag weer vlot en veilig over onze wegen en bruggen kunnen blijven rijden? In deze podcast wordt Koen Janssen ondervraagd door wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, waar Koen vertelt hoe de asset managers van Rijkswaterstaat dat voor elkaar krijgen.
Luister de podcast
Asset managers dragen bij aan de toekomst van Nederland

Veelgestelde vragen

Je bent verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en het beheer van wegen, sluizen, bruggen en tunnels. Voor het onderhoud van bijvoorbeeld een snelweg maakt een asset manager verschillende scenario’s en weegt de consequenties, risico’s en impact af voor de omgeving, techniek en het budget. Kiezen we voor renovatie op korte termijn of toch een duurzame oplossing voor de lange termijn? Als asset manager ben je de spin in het web.

Als asset manager pak jij de regie voor jouw assets. Is er sprake van onderhoud of renovatie, dan pak je dit samen op met collega’s van de projectorganisatie en technisch advies. Na inventarisatie van de conditie van de assets, de eisen vanuit de samenleving en informatie ten aanzien van techniek, beleid en budget, maakt de asset manager een analyse en vertaalt dit samen met collega’s naar een projectplan voor de verschillende marktpartijen. Een asset manager weet dus wat er technisch moet gebeuren, zorgt dat het projectmatig wordt opgepakt en alle neuzen dezelfde kant op staan.

Je werkt uiteindelijk voor de mobiliteit en veiligheid van de gebruikers van jouw assets. Dit is een breed en divers speelveld van belangen. Dit kunnen weggebruikers zijn maar ook bijvoorbeeld de scheepvaart bij een sluizencomplex. Gemeenten en provincies hebben hun wensen en eisen. En denk aan omwonenden of belangengroepen vanuit natuur of duurzaamheid. Intern zijn diverse afdelingen betrokken bij jouw assets. En uiteindelijk willen we ook een goede samenwerking met de aannemer die het werk realiseert.

De functies binnen asset management variëren tussen schaal 10 en 13, afhankelijk van de zwaarte van de rol. Hierin is veel verschil. Een klein wegareaal is een ander asset dan de Schipholtunnel, Van Brienenoordbrug of de zeesluizen bij IJmuiden. Dat betekent dat je kunt groeien in je rol en verantwoordelijkheden. Wil je na enige tijd meer verbreding, dan kan dat ook binnen Rijkswaterstaat. Denk bijvoorbeeld aan een rol als projectmanager of technisch adviseur.

Snelwegen zijn natuurlijk de assets die de meeste Nederlanders het beste kennen. Maar denk ook aan het hoofdvaarnetwerk, de Afsluitdijk en de stormvloedkeringen. Zeker zo belangrijk vanuit het oogpunt van risicobeheer. En al die wegen en vaarroutes brengen assets als sluizen, tunnels, stuwen en bruggen met zich mee. Maar ook de matrixborden boven de wegen en de waterkwaliteit kunnen onder het beheer van een asset manager vallen. Kortom een divers speelveld met duizenden verschillende assets in Nederland.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je geïnteresseerd in welke functies er voor asset management beschikbaar zijn?

Vacatures asset management

Vragen over asset management? Neem contact op.

Florijn Spoelstra (Recruiter Techniek)