4 vragen aan Tom Andriessen, stagiair en student Business Studies

Interview 28 juni 2024

Tom Andriessen is 26 jaar en zit momenteel in het laatste jaar van zijn studie, Business Studies, met als specialisatie HRM aan de Inholland Hogeschool (HBO). Hij is woonachtig in Lunetten en binnen een kwartiertje met de fiets op kantoor.

Sinds februari ben ik gestart als stagiair binnen het DOK-RWS-team. Dit team bestaat uit 14 stagiair(e)s met verschillende achtergronden. Vanuit dit team werk ik aan mijn afstudeeronderzoek naar het opleiden en ontwikkelen van medewerkers op de stormvloedkering (SVK).

Mijn opdrachtgever is een projectmanager bureau Stormvloedkeringen. Ik vervul binnen het DOK-team ook een ondersteunde rol bij de opdracht van medestagiaires over Doelgericht Digitaliseren.

Kun je wat over je stage/onderzoek vertellen?

Met mijn onderzoek wil ik bereiken dat leidinggevenden individuele leerbehoeften van medewerkers op de SVK’s identificeren en prioriteren om gericht ontwikkelingsplannen te ondersteunen, waarbij het vinden van een strategische fit tussen organisatiedoelstellingen en die van de individuele medewerkers centraal staat.

Waarom heb je voor Rijkswaterstaat als organisatie gekozen?

Ik heb voor Rijkswaterstaat gekozen, omdat het een enorme organisatie is die zich inzet voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland en daarvoor grote werken uitvoert die voor de hele Nederlandse samenleving van belang zijn.

Vroeger ben ik heel vaak langs dit prachtige gebouw aan het Amsterdam-Rijnkanaal gefietst en heb me vaak afgevraagd wat zich hierbinnen afspeelde. Na een online meeting en het kennismakingsgesprek over stage lopen binnen het DOK-team, wist ik zeker dat ik hier stage wilde lopen.

Ik krijg energie als ik met andere mensen op een creatieve samenwerk en wij gezamenlijk mooie doelen realiseren. Waar ik ook energie van krijg is om mensen in hun kracht te zetten en te zien groeien. Vandaar ook mijn keuze voor DOK.

Wat heb jij voor nieuws geleerd bij ons?

Ik heb tijdens mijn stage geleerd, mede door de trainingen binnen het DOK-team te presenteren, te werken met Design Thinking en hoe je feedback moet geven en ontvangen.

Wat wil je aan de volgende stagiair(e) meegeven als tip?

Aarzel niet om vragen te stellen. Rijkswaterstaat is een complexe organisatie en het wemelt van de afkortingen, waardoor het in het begin soms wat lastig te volgen is. Wees ook niet bang om op medewerkers af te stappen om een afspraak met ze in te plannen. Het helpt vaak wel als je een persoon al fysiek heb ontmoet en aangeeft dat je graag een keer verder door wil praten over een onderwerp.

Ik heb ervaren dat iedereen binnen de organisatie daar positief op reageert en je graag verder helpt of je nieuwe inzichten geeft die je verder op weg helpen.

Meer weten over stage lopen?

Stages en afstuderen