Neem de juiste afslag naar een droomstage

Stage lopen bij Rijkswaterstaat

Elk jaar kiezen ruim 450 studenten voor een stage bij Rijkswaterstaat. Wil jij ervaren hoe het is om samen met meer dan 10.000 collega's Nederland veiliger, leefbaarder en bereikbaarder te maken? En wil je je persoonlijk en professioneel ontwikkelen? Neem dan de juiste afslag naar jouw droomstage bij Rijkswaterstaat!

NICK DE JONG: Hoi, ik ben Nick de Jong, negentien jaar en ik volg de opleiding Civiele Techniek op het mbo. Vandaag ben ik op de Meppelerdiepsluis om een terugblik te schetsen op mijn stage bij Rijkswaterstaat. Waar ik veel heb kunnen leren hoe er op tactisch niveau als grootste opdrachtgever van Nederland wordt gewerkt. Het uitvoeren van m'n stage deed ik binnen het cluster 'Oost-Nederland A Vaarwegen', dat zich bezighoudt met het beheer en onderhoud van vaarwegen en kunstwerken binnen het areaal van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Een van de kunstwerken dat valt binnen het areaal, is de Meppelerdiepsluis achter mij. Waar ik heb mogen ervaren hoe een FIT-test, ook wel een Functionele Inspectie Test, wordt uitgevoerd. Waarin het object wordt getest op z'n maximale vermogen om zeker te zijn dat hij in de toekomst naar behoren voldoet. Tijdens m'n stage voer ik ook verschillende werkzaamheden uit, zoals het inspecteren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden of het begroten van verschillende projecten. Daarnaast heb ik een onderzoek uitgevoerd naar datagedreven assetmanagement, dat inzicht geeft in de koppeling van assetmanagement en voorspellend onderhoud. Ben jij benieuwd of wil je stage lopen bij Rijkswaterstaat? Kijk dan op: werkenbij.rijkswaterstaat.nl. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie: werkenbij.rijkswaterstaat.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2023.)

Waarom kiezen voor een stage bij Rijkswaterstaat?

Bijdragen aan Nederland

Je levert vanaf je eerste dag een bijdrage aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Jouw ontwikkeling

Je persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal tijdens jouw stageperiode. We informeren je graag over de mogelijkheden om na je stage aan de slag te gaan bij Rijkswaterstaat.

Persoonlijke begeleiding

Je krijgt je eigen stagebegeleider binnen Rijkswaterstaat toegewezen. Deze persoon is je aanspreekpunt binnen de organisatie en helpt je tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

Stagevergoeding

Je krijgt een bruto stagevergoeding van €749,- per maand bij een werkweek van 40 uur.

Stages op alle opleidingsniveaus en afdelingen

Per vacature staat aangegeven of het om een stage op mbo-, hbo-, bachelor-, of masterniveau gaat en wat de standplaats is. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij specialistische afdelingen op het gebied van verkeer- en watermanagement, aanleg- en onderhoud, omgeving- en assetmanagement, maar ook bij algemene afdelingen als ICT, Inkoop, HRM en communicatie.

Veelgestelde vragen over stages

Ik zoek een stage vanaf september 2024

Van 5 tot en met 21 april staan de stages met als startdatum september op de website.

Alleen studenten die ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling mogen stage lopen bij het Rijk. Iemand die niet studeert of zijn studie al heeft afgerond, kan geen stage lopen.

Afgestudeerd? Kijk dan bij de mogelijkheden zoals het Traineeship of de mogelijkheden voor Young Professionals.

Je krijgt een bruto stagevergoeding van €749,- per maand bij een werkweek van 40 uur.

Wij gaan er in eerste instantie vanuit dat je over een studenten OV-chipkaart beschikt. Mocht je deze niet meer hebben, dan kan er een leenvervoerskaart aangevraagd worden. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer op de dagen dat je stage loopt.

Voor stagiairs geldt het beleid Bring Your Own Device (BYOD), dus je krijgt niet standaard een laptop of smartphone. Mocht in sommige gevallen blijken dat je voor de stageopdracht veelvuldig telefonisch contact moet hebben, dan kan de stagebegeleider een verzoek voor een werktelefoon doen. Het uitgeven van een werklaptop gebeurt zeer zelden.

Stel: je heb een interessante stageplaats op de site gezien. Maar dit is een meewerkstage, terwijl je op zoek bent naar een afstudeerstage.

Je kan altijd in je motivatiebrief het verzoek zetten om de opdracht van een meewerkstage om te vormen naar een afstudeeropdracht of andersom. Wie weet zijn er mogelijkheden om dit om te zetten.

Vragen over stages? Neem contact op met het Stagebureau.

Op de hoogte blijven van stages bij Rijkswaterstaat?