Zorgen dat iedereen veilig van A naar B kan

Bekijk vacatures wegverkeer23

Wegverkeer bij Rijkswaterstaat

Zorg jij dat het verkeer optimaal doorstroomt, in alle omstandigheden? Van een ongeluk in de avondspits tot drukte rond een evenement of een glad wegdek na een nacht sneeuw: als medewerker wegverkeer ga jij erop af en leid je alles in goede banen. Je weet precies welke maatregelen je moet inzetten om te zorgen dat iedereen weer veilig op weg kan. Een uitdagende functie waarin geen dag hetzelfde is.

Weginspecteur

Als weginspecteur heb je een breed takenpakket. Je treft veiligheidsmaatregelen en informeert weggebruikers als je signaleert dat er ergens een gevaarlijke situatie ontstaat. Maar je krijgt ook meldingen binnen via de verkeerscentrale, als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Jij gaat met je gele pick-up op pad en bent vaak als eerste ter plaatse. Je ruimt de weg op, regelt de berging van voertuigen en leidt het verkeer om. Steeds meer weginspecteurs hebben ook de rol van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Zij zijn bevoegd om in te grijpen bij twee veelvoorkomende overtredingen: het negeren van rode kruizen boven de weg en het parkeren op de vluchtstrook.
Lees meer
Als weginspecteur ben je vaak als eerste ter plaatse bij een incident

Wegverkeersleider

Vanuit de verkeerscentrale bewaak en begeleid je de regionale verkeersstromen. Dit doe je van achter je computer via camerabeelden en geautomatiseerde systemen. Is het erg druk op de weg? Zijn er ongevallen of werkzaamheden? Dankzij jou weten weggebruikers, hulpdiensten, mobiele verkeersleiders en informatiediensten precies wat er aan de hand is. Via onder andere matrixborden en DRIP’s (dynamische route-informatiepanelen) geef je ze actuele en betrouwbare informatie. Je communiceert op een heldere manier met de andere verkeerscentrales en zorgt dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. Zo heb je steeds het belang van de weggebruiker voor ogen.
Lees meer
Wil jij zorgen voor een vlotte, veilige en milieubewuste doorstroming van het verkeer?

Incidentmanagement

Rijkswaterstaat is bij een ongeval verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse snelwegen. Bij pech of ongevallen zorgen we ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en dat er snel een berger wordt ingeschakeld, zodat het verkeer weer zo snel mogelijk kan doorrijden. Incidentmanagement noemen we dat. Als weginspecteur of verkeersleider speel jij daarbij een belangrijke rol.
Lees meer
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de weg

Volg onze weginspecteurs

Benieuwd naar de werkdag van een weginspecteur? Volg de belevenissen van onze weginspecteurs!

Lees de blogs