‘Ik kreeg zelfs verschillende opties waaruit ik een keuze kon maken!’

Een bijbaan met toekomst: hoe je als Smarttimer tegelijkertijd kunt leren én bijverdienen

Interview 30 januari 2023

Voor hbo- en wo-studenten die werkervaring willen opdoen, biedt Rijkswaterstaat het programma Smarttimers. Werkstudent Omar Atta ziet zijn bijbaan als de perfecte voorbereiding op de arbeidsmarkt. Hij begon bij de afdeling Bruggen en Kunstwerken, zegt Omar. En sinds een paar maanden werkt hij bij het Duurzaamheidsprogramma van Rijkswaterstaat in Haarlem. Omar (27) werkt als Smarttimer. Dit zijn werkstudenten die als bijbaan werken bij Rijkswaterstaat.

De persoon achter de functie

Omar is geboren en getogen in Zoetermeer. Hij studeert aan de TU Delft in de richting Engineering & Policy Analysis. Hij houdt van zijn werk als Smarttime adviseur duurzaamheid vanwege het afwisselende werk, de vrijheid om bepaalde projecten eigen te maken en de goede netwerkmogelijkheden. Privé houdt hij zich bezig met fitness, boksen en alles wat met natuurhistorie te maken heeft.

Wat houdt het Smarttimeprogramma in?

Het idee is dat studenten met een achtergrond in techniek, ICT of inkoop- en contractmanagement op parttimebasis 1 á 2 dagen per week bij Rijkswaterstaat aan de slag gaan. Zo kunnen ze bijverdienen én werkervaring opdoen.

Omar doet zelf de master Engineering & Policy Analysis, een combinatie van econometrie en techniek. Hij kwam voor het eerst met Rijkswaterstaat in aanraking nadat hij een bachelor thesis schreef over Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO).

Vervolgens benaderde hij zijn begeleider met de vraag of er nog plek was voor een werkstudent. In eerste instantie leek het erop dat er alleen fulltime posities binnen Rijkswaterstaat zijn. Dat veranderde toen Omar werd gewezen op het Smarttimeprogramma en hij ook parttime aan de slag kon.

Keuze uit opties

In 2020 is de eerste Smarttimer gestart: parttime werk voor een paar dagen per week, waarbij je meewerkt aan een opdracht of parttime meedraait in een team. ‘Ik kreeg zelfs verschillende opties waaruit ik een keuze kon maken!’ Uiteindelijk ging mijn voorkeur naar een klus die goed aansluit op het onderwerp van zijn masterscriptie.

De eerste baan als objectdeskundige Bruggen en Kunstwerken heeft veel raakvlakken met zijn bachelor Civiele Techniek. Je moet je vooraf wel even inwerken in de materie: ‘Dat betekent veel lezen en vragen stellen. In het begin was ik echt een spons.’

Zelfontwikkeling

Het verschil met een reguliere bijbaan is enorm. Werken in de retail, waar hij kleding opvouwde en zijn dagen in een winkel doorbracht, is ook leuk. Voor een tijdje. ‘Maar het is geen omgeving waarin je kunt groeien.’

Op dit moment is Omar nog werkstudent en werkt hij als adviseur duurzaamheid. Hij is daarbij verantwoordelijk voor het in kaart brengen en monitoren van lopende duurzaamheidsprojecten in Noord-Holland. ‘Ik zie dit als een gouden kans die ik met beide handen aangrijp. Ik ben in een jaar als professional meer gegroeid dan in alle jaren daarvoor.’

Het smarttimeprogramma heeft hem de mogelijkheid gegeven om nu al stappen te maken. Inmiddels heeft Omar namelijk al zijn tweede functie in een jaar tijd.

Input wordt gewaardeerd

Wat hem prima bevalt en ook meevalt, is dat hij als Smarttimer parttime werkt maar door zijn collega’s toch als volwaardig medewerker wordt behandeld. Zijn input wordt gewaardeerd en hij wordt betrokken bij beslissingen. ‘Het fijne is dat het voelt als een soort serieuze stage. Ze verwachten wel wat van je. Maar daar word je ook weer bij begeleid.’

Doorgroeimogelijkheden

Wat verwacht hij? Blijft hij straks na de afronding van zijn studie bij Rijkswaterstaat werken? Omar zegt het serieus te overwegen, zeker omdat Rijkswaterstaat een maatschappelijke organisatie is.

Uiteindelijk wil hij graag zover mogelijk doorgroeien, wellicht zelfs tot Hoofdingenieur-Directeur. Omar: ‘Toen ik die ambitie aangaf, werd er gelijk met me meegedacht. Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb. Maar ik hoop dat Rijkswaterstaat me die doorgroeimogelijkheden kan gaan bieden de komende jaren.’

Als Smarttimer aan de slag

Het Smarttimeprogramma geeft jou de mogelijkheid om naast je studie vakinhoudelijke kennis op te doen door samen te werken met professionals.

Waarom als Smarttimer aan de slag bij Rijkswaterstaat?

Bijdragen aan Nederland

Je levert vanaf je eerste dag een bijdrage aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Kansrijke omgeving

Het Smarttimeprogramma geeft jou de mogelijkheid om naast je studie vakinhoudelijke kennis op te doen door samen te werken met professionals. Je maakt al voordat je studie is afgerond kennis met de branche. Daarnaast geeft het jou de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen als samenwerken en projectmanagement.

Smarttimevergoeding

Voor 8 uur krijg je een Smarttimevergoeding van € 557,09 bruto per maand. Voor 12 uur krijg je € 835,64 bruto per maand en voor 16 uur is dit € 1114,18.

Hoeveel uur per week?

Jij bent doordeweeks beschikbaar als Smarttimer voor 8 tot 16 uur per week.

Voor wie?

Het Smarttimeprogramma is voor studenten met een studie in techniek, ICT of inkoop- en contractmanagement. Je kan alleen als werkstudent aan de slag bij Rijkswaterstaat als je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. 

Vragen over het smarttimeprogramma? Neem contact op.

Romée Bosch (Werkstudent campus recruitment)