Een slimme, veilige en duurzame infrastructuur

Bekijk vacatures techniek22

Techniek bij Rijkswaterstaat

Bij Rijkswaterstaat werk je met de nieuwste diensten, producten en methodieken, want we innoveren constant. Je prikkelt de markt om slimme oplossingen te bedenken die de veiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid van Nederland verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van innovatieve sensorsystemen die de staat van bruggen en sluizen real-time monitoren, zodat storingen vroeg verholpen kunnen worden. Of aan onderzoek naar de inzet van bermgras als biobrandstof, waarmee je bijdraagt aan onze ambitie om netwerken energieneutraal te laten draaien. Denk jij graag een stap vooruit? Lees meer over onze technische vacatures.

Project 3e kolk Beatrixsluis

Steeds meer en grotere schepen passeren het Lekkanaal. Om te zorgen dat dat kan, leggen we aan de oostelijke zijde van de Prinses Beatrixsluis een 3e kolk aan. We verbreden de voorhavens en creëren extra ligplaatsen. Een project met een enorme omvang: de kolk is zo’n 300 meter lang en 25 meter breed en biedt ruimte voor het tegelijkertijd schutten van twee schepen van ieder 135 meter lang. Dat betekent ook dat de omgeving opnieuw moet worden ingericht en dat wegen moeten worden omgeleid - en dat alles met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Om dit in goede banen te leiden werken onze technici nauw samen met andere betrokken partijen.
Onze technici zorgen dat het Lekkanaal klaar is voor de toekomst

Hollandsche IJsselkering

Achter de constructie van de Hollandsche IJsselkering is een schat aan techniek te vinden. De mechanisch-elektrische aandrijfsystemen in de heftorens laten via stalen kabels de schuiven van zo’n 300 ton op en neer bewegen. De kering bestaat ook uit de beweegbare Algerabrug, waar de scheepvaart ook tijdens hoogwaterstanden de kering passeren via de sluis. Naast de reguliere onderhoudswerkzaamheden, is Rijkswaterstaat volop aan het werk. Samen met marktpartijen verstevigen we bijvoorbeeld alle damwanden door het plaatsen van groutankers. Een andere marktpartij verzorgt een upgrade van het aandrijfmechanisme hoog in de benedenstroomstoren. Op die manier kan het aandrijfmechanisme nog minstens zo lang als de kering bestaat doorgaan met keren.
De Hollandsche IJsselkering, een compacte kering: uitdagend en mooi tegelijk

Technisch advies

Onze technische specialisten werken elke dag aan de kwaliteit en innovatie van infraprojecten in Nederland. Denk aan wegen, vaarwegen, bruggen, keringen, tunnels en bedieningsinstallaties. Dit maakt ons land veilig, leefbaar en bereikbaar. Hiervoor zijn verschillende experts nodig; technische professionals met verstand van onder meer civiele techniek, werktuigbouw, waterbouw of elektrotechniek. Heb jij kennis en ervaring met een van deze vakgebieden? Kijk mee wat we voor jou kunnen betekenen.
Meer over technisch advies
Werk mee aan de grote onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat

Asset management

Asset management is één van de vakgebieden binnen techniek. Hier werken managers en adviseurs die verantwoordelijk zijn voor de beschikbaarheid en beheer van wegen, sluizen, bruggen en tunnels. Voor het onderhoud van een snelweg bijvoorbeeld maakt een asset manager verschillende scenario’s en weegt de consequenties en impact af voor de omgeving, techniek en het budget. Kiezen we voor renovatie op korte termijn of toch een duurzame oplossing voor de lange termijn?
Meer over asset management
Een asset manager houdt het overzicht, adviseert en denkt mee op strategisch niveau

Industriële automatisering

Binnen ons team IA zorg je dat objecten zo veilig, betrouwbaar en efficiënt mogelijk werken dankzij slimme automatiseringssystemen. Je weet de klantbehoefte te vertalen naar de juiste functionaliteiten. Elke collega heeft zijn eigen specialisme. Van technisch inhoudelijke kennis over de hard- en software van IA-systemen tot knowhow over kaders, richtlijnen en normen: wat kom jij brengen?
Meer over industriële automatisering
Jij weet de klantbehoefte te vertalen naar de juiste functionaliteiten
‘Eén van de innovaties is de digitale tunneltweeling. En we gaan een stap verder: er zijn ook mogelijkheden voor simulaties en virtual reality.’
Jan Slager Directeur Vervanging en Renovatie
Lees zijn verhaal

Marktvisie: samen werken aan de onderhoudsopgave

Rijkswaterstaat is begonnen aan de grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis. Dit houdt in dat we de komende jaren een groot aantal bruggen, sluizen, viaducten en tunnels renoveren en waar nodig vervangen.
Op te knappen bruggen, tunnels en stuwen
100
Te renoveren sluizen en gemalen
265
Kilometer te versterken dijken
1.100
Totaal aantal projecten
300

Integraal Projectmanagement (IPM)

Al deze werkzaamheden willen we met minder hinder, tegen een eerlijke prijs én op duurzame wijze realiseren. Dit kan alleen als we samenwerken. Daar staat de marktvisie voor: samenwerken aan de gezamenlijke opgave, vanuit trots en vakmanschap, op een zakelijke en respectvolle manier. Om dat te bereiken werkt Rijkswaterstaat met Integraal Projectmanagement (IPM). Dit houdt in dat we bij projecten specialisten uit verschillende disciplines betrekken die verantwoordelijk zijn voor verschillende processen. Zo is in elke fase van het project duidelijk welke taken bij welk lid van het projectteam liggen. Het IPM-team bestaat uit 5 rollen: projectleider, omgevingsmanager, contractmanager, technisch manager en manager projectbeheersing.

Ben jij de technische collega die we zoeken?

Als objectdeskundige ken jij alle ins & outs van een bepaald object, zoals een brug, gemaal, tunnel of een sluis. Jij weet als geen ander hoe een bepaalde brug functioneert en uit welke onderdelen een sluis bestaat. Als objectdeskundige werk je binnen de regionale beheerorganisaties van Rijkswaterstaat en werk je nauw samen met asset managers. Wil je als objectdeskundige aan de slag? Dan heb je minimaal een technische mbo-opleiding niveau 4 nodig, bijvoorbeeld in de richting elektro, werktuigbouwkunde, civiele techniek.

Het asset management binnen de regionale beheerorganisatie van Rijkswaterstaat, is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van objecten, zoals wegen, sluizen, bruggen en tunnels. Hier werken managers en adviseurs die zich bezig houden met het beheer en onderhoud van de objecten. Je houdt overzicht en weet wat er nodig is om onze wegen, vaarwegen en kanalen optimaal te laten functioneren. Je geeft advies over hoe het is gesteld met het onderhoud van de brug, weet wanneer onderhoud nodig is op korte én lange termijn en je stelt eisen waaraan bijvoorbeeld een brug moet voldoen. Als asset manager ben jij intern opdrachtgever aan onze projectenorganisaties wanneer renovatie of vernieuwing uitgevoerd dient te worden. Werk je binnen asset management , dan heb je vaak een technische achtergrond en denk je graag mee op strategisch niveau.

Als technisch adviseur heb je veel inhoudelijke kennis van een vakgebied en vind je het leuk om advies te geven hierover. Je hebt bijvoorbeeld een hbo/wo-specialisatie in de richting van civiele techniek, werktuigbouwkunde, industriële automatisering, waterbouw, asfalt, wegenbouw, duurzaamheid of bouwkunde. Vind jij het leuk om in verschillende projecten (klein, groot, nieuwbouw, renovatie) jouw expertise te delen, technische vraagstukken op te lossen én samen te werken met andere experts in een technisch team? Bekijk dan onze vacatures!

Heb je je sporen verdiend binnen de techniek en wil je meer organisatorisch aan de slag? Dan is de functie van technische manager of projectleider iets voor jou. Je hebt een hbo/wo werk- en denkniveau en je pakt een coördinerende rol bij één van onze renovatie of nieuwbouw projecten, bijvoorbeeld de versterking van de Afsluitdijk. Als projectleider of technisch manager bekleedt jij een rol binnen een IPM team. Je stelt een technisch team met adviseurs en je zorgt er samen voor dat het project goed wordt uitgevoerd. Onze technische managers zijn ijzersterk in het verbinden van experts en partijen en in het coachen en motiveren van mensen.

Onze experts in gesprek aan het woord.

Beluister onze podcasts

Vragen over techniek bij Rijkswaterstaat? Neem contact op.

Florijn Spoelstra (Recruiter Techniek)