'De samenwerking met het team bevalt me enorm'

9 vragen aan Jens Meinderts, stagiair en masterstudent Geoscience and Remote Sensing

Interview 28 september 2022

Jens Meinderts is tweedejaars masterstudent Geoscience and Remote Sensing aan de TU Delft. Hij is op dit moment stagiair bij Rijkswaterstaat en bezig met zijn afstudeeronderzoek bij de afdeling Advies Toetsing en Geo-data.

Kun je wat over je onderzoek vertellen?

Mijn afstudeeronderzoek richt zich op doorrijprofielen. Doorrijprofielen gaan over snelwegen waar viaducten en verkeersportalen en verkeerborden staan. Per rijstrook dienen de doorrijhoogtes en doorrijbreedtes te worden gemeten voor eventuele bijzondere transporten.

Wanneer er een groot object over de snelweg vervoerd moet worden, dan wil je van tevoren weten hoe hoog een viaduct is om te weten of het object er onderdoor kan. Ik onderzoek een tool om te kijken of het toetsen van de doorrijprofielen efficiƫnter kan met onder andere gebruik van point clouds (puntenwolken).

Wat voor verwachtingen had je van tevoren over de stage?

Ik was voor mijn stage al bekend met Rijkswaterstaat. Tijdens mijn bachelor is Rijkswaterstaat vaker voorbijgekomen tijdens colleges en lezingen. Het is mij wel opgevallen dat de organisatie gigantisch is; er zijn veel afkortingen voor alle verschillende afdelingen.

'De verkeerscentrale leek op een mission control center van de NASA. Ik vind het gaaf om dit een keer gezien te hebben'

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt bij Rijkswaterstaat?

Dat vond ik de kennismaking met alle medewerkers van Rijkswaterstaat in de verkeerscentrale in Utrecht. Het leek wel op een mission control center van de NASA. Ik vond het gaaf om dit een keer gezien te hebben.

Hoeveel keer per week ga je naar kantoor?

Ik woon zelf in Delft, vlakbij mijn standlocatie, wat ideaal is. Hierdoor ga ik 3 keer per week naar kantoor.

Uit hoeveel personen bestaat je team?

Het Advies Toetsing Geo-data team heeft ongeveer 40 tot 50 medewerkers. De helft van het team bestaat uit adviseurs en de andere helft uit toetsers. Ik vind het fijn dat ik 3 vaste begeleiders heb die ik vaak spreek om de voortgang van mijn onderzoek te bespreken.

Hoe is de samenwerking?

De samenwerking in het team bevalt mij enorm. Ik trek voornamelijk op met mijn stagebegeleiders. Zo nu en dan mag ik mijn onderzoek presenteren tijdens een wekelijkse meeting met het hele team om advies en tips in te winnen.

Toen ik net begon met mijn stage waren er al 2 stagiairs in het team, die nog voor de zomervakantie hun stageperiode hebben afgerond. Er zullen binnenkort weer nieuwe stagiairs beginnen. Daar kijk ik naar uit.

Hoe vul jij je rol in?

Ik ben verantwoordelijk voor een individueel project. Los van mijn onderzoeksopdracht mag ik ook altijd aansluiten bij een kennisveldoverleg waar verschillende onderwerpen aan bod komen. Deze kennisveldoverleggen zijn interessant, omdat ik door de experts een ander inzicht in bepaalde situaties kan krijgen. Ook heb ik zelf mijn onderzoek mogen presenteren tijdens dit overleg.

Wat maakt jouw stage zo interessant?

Het idee dat als mijn eindproduct af is, dit ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Als dat gebeurt, zou ik erg tevreden zijn. Het brengt natuurlijk ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee, maar ik zie het positief in.

Wat zijn je ambities na je stage?

Ik weet nog niet wat ik na mijn stage wil doen. Dat laat ik op me af komen.

Meer weten over stage lopen?

Stages en afstuderen