Adviseren over inkoop op Champions League-niveau bij Rijkswaterstaat

Interview 24 juni 2024

Als inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat ben je verantwoordelijk voor het adviseren en ondersteunen van de organisatie bij inkoop gerelateerde vraagstukken en processen, vertelt Nerfid Mujkic.

'Ik wilde bij een organisatie werken met een grote maatschappelijke impact’

Nerfid (45) heeft al meer dan 15 jaar ervaring in de inkoop, zowel in de private als publieke sector. Na een studie Arbeids- en Organisatiepsychologie, volgde hij diverse opleidingen op het gebied van inkoop. Deze achtergrond komt goed van pas in zijn huidige rol.

In 2019 startte Nerfid als inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat binnen het landelijke Inkoopteam. Sindsdien heeft hij onder andere het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) ondersteund, een alliantie van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat gericht op het versterken van 2000 km aan dijken en 400 sluizen en gemalen om overstromingen te voorkomen.

'Als inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat werk je met veel collega’s vanuit verschillende disciplines en binnen verschillende projectteams, vertelt hij. 'Daarnaast help je ook landelijke organisatieonderdelen zoals Verkeer- en Watermanagement met inkoopvraagstukken.'

'Ik heb ook diverse aanbestedingen gedaan op het gebied van strand- en oeverreiniging, prestatiecontracten, visbemonstering, ecologische onderzoeken, projectbeheersing tot zware bergingen,' voegt hij toe.

De Keuze voor Rijkswaterstaat

Wat trekt Nerfid aan bij Rijkswaterstaat? 'De cruciale rol die Rijkswaterstaat speelt in het beheer en onderhoud van de waterwegen, wegen en andere infrastructuur in Nederland,' legt hij uit. Hij bewondert de toewijding van Rijkswaterstaat aan innovatie en duurzaamheid, net als het streven naar samenwerking met verschillende belanghebbenden.

'Het werk van Rijkswaterstaat draagt zichtbaar bij aan het welzijn en de welvaart van Nederland.' Voor Nerfid was de keuze voor Rijkswaterstaat niet ingewikkeld. 'Ik wilde bij een organisatie gaan werken met een grote maatschappelijke impact en een hoge inkoopvolwassenheid,' zegt hij.

'Als je het vergelijkt met voetbal, dan is aanbesteden bij Rijkswaterstaat natuurlijk de Champions League. Dit geldt voor de complexiteit van aanbestedingen, diversiteit aan aanbestedingen, innovaties, duurzaamheid en de maatschappelijke impact.'

'Als je het vergelijkt met voetbal, dan is aanbesteden bij Rijkswaterstaat natuurlijk de Champions League'

De Rol van een Inkoopadviseur

Als inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat ben je verantwoordelijk voor het adviseren en ondersteunen van de organisatie bij inkoop gerelateerde vraagstukken en processen, legt Nerfid uit. De taken omvatten onder andere het adviseren van interne stakeholders over inkoopstrategieën, wetgeving, processen en richtlijnen, het opstellen van inkoopplannen en documenten, en het uitvoeren van marktconsultaties.

Effectieve communicatie is daarbij een kernvaardigheid. Andere belangrijke vaardigheden zijn een grondig begrip van inkoopprocessen, juridisch inzicht, analytisch vermogen, projectmanagement en strategisch denken. 'Als adviseur neem jij natuurlijk niet in je eentje de beslissingen. Wat je wel doet is anderen faciliteren en projectteams adviseren om gezamenlijk zo goed mogelijk beslissingen te kunnen nemen.'

1 van zijn aanbestedingen: de Houtribsluis
1 van zijn aanbestedingen: de Ketelbrug

Coördineren van de inkoopadviseurs

Inmiddels is Nerfid doorgegroeid naar de positie van coördinator van alle inkoopadviseurs binnen de teams Inkoop- en contractmanagement (ICM) Midden Nederland 1 en ICM Midden Nederland 2. Volgens Nerfid komen in zijn huidige werk alle puzzelstukjes bij elkaar. De kennis van de organisatie, de kennis van mensen en de kennis van het inkoopproces maken het samen een ‘hele mooie functie om te vervullen’.

'Op de weg hiernaartoe heb ik alle kansen gekregen om dat op een goede manier te doen. Rijkswaterstaat is op het gebied van de ontwikkeling van medewerkers een van de beste organisaties in Nederland.'

Trots op Projecten en Diversiteit in het Werk

Nerfid is ook trots op zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Basis Onderhoudscontracten (BOC). 'Met andere collega’s vanuit andere disciplines en hun input bedenk je hoe je iets vanuit inkoop en contract beter kan maken zodat we buiten ook efficiënter kunnen handelen waarbij rechtmatigheid wordt gewaarborgd,' vertelt hij.

'Het is mooi dat ik daar een onderdeel van mocht uitmaken.' Wat hij het leukst vindt aan zijn werk is de diversiteit aan projecten. 'Geen enkele dag is dezelfde en het gaat echt ergens over,' zegt hij. 'Onderweg naar huis rij je over de snelweg en zie je bergingen langs de weg, vaarwegen en bruggen. Je ziet letterlijk waar je allemaal bij betrokken bent geweest.'

'Typisch voor Rijkswaterstaat is dat collega’s de tijd nemen om elkaar te helpen'

Uitdagingen en Teamdynamiek

Hoewel Nerfid weinig vindt dat echt lastig is, merkt hij dat nieuwe collega’s soms moeten wennen aan de omvang van de organisatie en werken volgens het IPM-model. 'Deze dynamiek vraagt om de nodige afstemming met elkaar, maar zorgt er ook voor dat je in aanraking komt met andere disciplines waardoor je netwerk en kennis van de organisatie ook groter wordt,' legt hij uit.

Hij prijst de samenwerking en sfeer binnen de verschillende teams waar hij deel van uitmaakt. 'Typisch voor Rijkswaterstaat is dat collega’s de tijd nemen om elkaar te helpen,' zegt hij. 'Binnen Rijkswaterstaat is heel veel kennis aanwezig, en als je om hulp vraagt dan is er altijd wel iemand bereid om haar of zijn kennis met jou te delen. Dit maakt werken bij Rijkswaterstaat ontzettend prettig.'

Enthousiast geworden? Wij zoeken nog collega’s

Bekijk de vacatures