‘Deze tunnels zijn de aderen van het land. Het verkeer moet hier altijd blijven stromen.’

‘Als werktuigbouwkundige heb ik geen seconde spijt van de overstap’

Interview 7 april 2022

Na een carrière in olie en gas besloot Itziar Agundez 3 jaar geleden dat het roer om moest. Dat bracht haar bij één van de zogenaamde tunnelteams van Rijkswaterstaat. Als technisch adviseur werktuigbouwkunde waakt ze nu over de belangrijkste tunnels van Zuid-Holland.

De vrouw achter de functie

Itziar is geboren en getogen in Bilbao in Spaans Baskenland. Ze studeerde in 2001 af aan de TU van Navarra als werktuigbouwkundige. Voor ze bij Rijkswaterstaat aan de slag ging, werkte ze 15 jaar bij Technip en SBM Offshore. Ze houdt van haar werk in Nederland vanwege de ‘indrukwekkende kunstwerken en open manier van werken’. In privétijd houdt ze van hardlopen, koken en reizen.

Itziar heeft onder meer beroemde (en beruchte) tunnels onder haar hoede, zoals de Heinenoordtunnel, de Ketheltunnel, de Noordtunnel, de Drechttunnel, de Sijtwendetunnel en de Beneluxtunnel. ‘Dat zijn de aderen van het land. Het verkeer moet hier altijd blijven stromen.'

Mooie professionele kansen

Met haar Nederlandse man maakte Itziar de keus om hun leven Nederland voort te zetten. ‘Nee, niet vanwege het mooie weer en lekkere eten', zegt ze lachend. ‘Maar wel omdat hier mooie professionele kansen lagen.’ Itziar vond werk in de olie- en gaswinning, onshore en offshore. ‘Een internationale omgeving waarin je heel veel leert.

Nationale topprestaties

Toch begon het werken in de wereld van de fossiele brandstoffen, hoe interessant en uitdagend ook, na 16 jaar te knellen. Itziar heeft kinderen. Ze is zich bewust van de opwarming van de aarde, de risico’s van klimaatverandering voor komende generaties. ‘Ik besloot dat ik mijn tijd beter kan besteden aan werk dat een maatschappelijk doel dient.

3 jaar geleden besloot ze een andere kant op te gaan. Ze begon aan haar nieuwe uitdaging bij Rijkswaterstaat. Dat kende ze van nationale topprestaties als de inpoldering van de Flevopolder en natuurlijk van de bouw van de Deltawerken. ‘Over de hele wereld kent iedere werktuigbouwkundige de Maeslantkering.

We zoeken techniekprofessionals
Wil jij als technisch expert of specialist ook bijdragen aan een leefbaar, veilig en bereikbaar Nederland?
Bekijk onze techniekvacatures

Een hele puzzel

Via via werd Itziar gewezen op een functie als technisch adviseur bij het tunnelteam in Zuid-Holland. Dit team is onderdeel van Programma’s, Projecten en Onderhoud (PPO), de organisatie die onder andere voor de (vaar)wegen, bruggen, waterkeringen en sluizen het onderhoud uitvoert.

Itziar houdt zich onder meer bezig met het onderhoud van de vluchtdeuren, ventilatoren en noodsystemen. Ondanks hoogtemeters rijdt zo nu en dan een té hoge vrachtwagen een tunnel in. Vaak worden aan het plafond bevestigde ventilatoren geraakt. ‘Het is telkens een hele puzzel om dat soort schade te herstellen, zonder dat de doorstroom eronder lijdt.

De Beneluxtunnel in de A4 Foto: © Paul van Baardwijk - Studio Retouched

Cijfermatige skills

'Om goed te functioneren als technisch adviseur moet je beschikken over sterke cijfermatige en analytische skills', zegt Itziar. 'Maar nog belangrijker is dat je daar ook goed over moet kunnen communiceren'. Hier komt haar internationale ervaring van pas. ‘Ik kan goed omgaan met verschillende culturen.

Met eigen ogen

Vaak neemt ze ’s nachts even een kijkje bij de onderhoudswerkzaamheden. De beste indruk van een tunnel krijg je tenslotte met je eigen ogen. ‘Ik rij er ook vaak doorheen. Dan kan ik het soms niet laten om een foto te maken. Als bijrijder hè’, benadrukt ze.

‘Ik besloot dat ik mijn tijd beter kan besteden aan werk dat een maatschappelijk doel dient.’

Geen seconde spijt

Als ze nu terugkijkt op haar overstap, is ze heel blij dat ze haar vorige baan heeft kunnen vervangen door een functie waarmee ze maatschappelijk gezien een meer positieve bijdrage levert. ‘Ik heb nog geen seconde spijt gehad.

Interesse in nautische functies?

Derrek Kronenberg (Techniek)

Ook interesse in een functie als technisch adviseur?

Bekijk onze techniekvacatures