Een regio traineeship bij Rijkswaterstaat is de perfecte brug tussen het studie- en het werkleven
Als je geïnteresseerd bent in waterbeheer, dan merk je al snel dat deze typisch Nederlandse expertise de hele wereld overgaat. Tom ’t Hart bouwt als regio trainee ervaring op bij Rijkswaterstaat in Zeeland.
Tom ’t Hart studeerde Watermanagement aan de HZ University of Applied Sciences in Middelburg, een breed georiënteerde opleiding. Hier leer je niet alleen over klimaatproblemen, maar ook over projectmanagement.
De studie heeft een directe relatie met de lokale strijd tegen het water in Zeeland, zegt Tom. 'Maar je kijkt ook over de grenzen. In New Orleans en Vietnam kampen ze met dezelfde vraagstukken als wij. Ook daar gaat het over klimaatadaptatie en waterbeheer.'
Eerste keuze
Tom liep in zijn 3e studiejaar stage bij Rijkswaterstaat en was gelijk verkocht. De diversiteit en complexiteit van de projecten spraken hem enorm aan.
'Rijkswaterstaat is gewoon heel erg veelzijdig,' merkt hij op. 'Er is een overvloed aan interessante onderwerpen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het feit dat er zoveel verschillende banen zijn en dat je aan zoveel diverse projecten kunt werken, maakte het voor mij duidelijk dat Rijkswaterstaat mijn eerste keuze was.'
Pitchen op kantoor
Om de overgang tussen studie- en werkleven te versoepelen, besloot hij eerst te solliciteren als regio trainee. Eerst solliciteer je met een motivatiebrief, daarna mag je de 2 testen maken. Na de testen worden de kandidaten uitgefilterd en mag je als laatste selectie naar de pitches.
'Dit is de laatste stap', zegt Tom. 'Hierna wordt besloten of je wordt aangenomen.'
Thuiswedstrijd
Een regio traineeship duurt 2 jaar. Het 1e jaar krijg je een plek toegewezen. Het 2e jaar mag je zelf een geschikte plek binnen de organisatie kiezen. Ieder regiokantoor in het land komt daarvoor in aanmerking.
Tom is nu begonnen bij Rijkswaterstaat Zee en Delta en werkt bij Netwerkontwikkeling en Visie. Dit gebied omvat onder meer de Deltawerken in Zeeland, dus het voelt als een thuiswedstrijd.
Plek en potentie
Volgens Tom is het geweldig leuk werk omdat hij aan het ‘pionieren’ is. Concreet houdt hij zich bezig met het verzamelen van gegevens in GIS, het geografische informatiesysteem waarmee je data kunt beheren en verwerken. Tom is bezig met het in kaart brengen van de potentie gericht op 3 hoofdthema’s.
Naast klimaatadaptatie en biodiversiteit is dat energietransitie: 'Zo kun je binnen de regio zicht krijgen op plek en potentie, bijvoorbeeld voor de aanleg van windmolens, aquathermie en zonnepanelen. Ook moeten we in beeld krijgen waar dit juist niet kan. Het uitgangspunt is: slim benutten. De ruimte is schaars dus je wilt zoveel mogelijk tegelijk.'
De nieuwe generatie
Een beetje plagen hoort erbij. Hij is een van de jongsten van de afdeling. Maar als trainee wordt hij wel als volwaardige collega behandeld, zegt Tom. Wat helpt is dat hij een jaar op dezelfde plek zit zodat je tijd hebt om te wennen en de opdracht eigen te maken.
Je begint bovendien met allemaal andere trainees die je leert kennen en waar veel contact mee is. 'Het is mooi om leeftijdgenoten te ontmoeten. Ook al ben je met een andere opdracht bezig, we lopen tegen dezelfde dingen aan en kunnen met elkaar sparren.'
Van visie naar uitvoering
Zijn 1e jaar zit er al bijna op. Heeft hij al enig idee wat hij hierna wil gaan doen? Het liefst zou Tom straks de overstap maken van visie naar uitvoering, wat betekent dat hij bijvoorbeeld bij omgevingsmanagement aan de slag gaat.
'Dat is concreter. Je bent dan echt in contact met de belanghebbenden en haalt hun belangen op. Het lijkt me heel leuk om straks het gesprek aan te gaan.'