'De gulden middenweg vinden, dat is de echte uitdaging van mijn werk.’

‘Ingenieurs bij Rijkswaterstaat, da’s een apart slag volk’

Interview 21 april 2022

Toen technisch adviseur Senne Verpoorten nog maar net kon lopen, begon hij al met zeilen. Dat voerde hem op jonge leeftijd langs de Deltawerken, waarop hij besloot om baas van ‘weer en wind’ te worden.

De man achter de functie

Op zijn twaalfde wil Senne sluiswachter worden. Maar dat werd een studie civiele techniek en waterbouwkunde in Delft. Zo is hij op zijn achttiende vanuit België in Nederland terecht gekomen. Bij een ingenieursbureau ontdekte hij zijn interesse voor bewegende waterwerken. In zijn vrije tijd is Senne nog steeds een enthousiast zeiler.

De overstap

Senne begon zijn carrière tussen de statische waterwerken, maar hij liet zich al snel omscholen naar elektrotechniek en industriële automatisering. Vakgebieden die volop in beweging zijn. ‘Ik kreeg binnen Rijkswaterstaat de mogelijkheid om nét die vakinhoudelijke cursussen te volgen waardoor ik binnen de techniek kon overstappen naar een ander domein.’ Zelfstudie en learning on the job maakten de overstap compleet.

Groep jonge ingenieurs

Sennes overstap bewijst volgens hem dat binnen Rijkswaterstaat sterk vanuit competenties wordt gedacht. ‘Je hoeft niet alle vinkjes te hebben. Het gaat erom dat je je kunt ontwikkelen.’ Het onderhoud en de renovatie van bruggen en sluizen in Brabant was zijn eerste klus. Dat viel samen met een leer-werkprogramma, samen met een groep jonge ingenieurs. ‘Een heel leuke tijd.

‘Je hoeft niet alle vinkjes te hebben. Het gaat erom dat je je kunt ontwikkelen.’

Gulden middenweg

Binnen het onderhoudswerk van de vaak jaren oude bruggen en sluizen ervaart Senne nu twee grote vraagstukken. Waar haal je informatie vandaan? En hoe zorg je dat belangen zoals duurzaamheid, kosten, hinder en veiligheid met elkaar in evenwicht blijven? ‘De gulden middenweg vinden, dat is de echte uitdaging van mijn werk.

Ingenieurs bij Rijkswaterstaat zijn volgens hem uniek. ‘Soms moet je heel diepe kennis van een sluisdeuraandrijving hebben. Op een ander moment is abstract nadenken over brandveiligheid vereist.’ Communicatieve vaardigheden zijn ook noodzakelijk. Om informatie te vinden. Om mensen op een lijn te brengen. Maar ook om het maatschappelijk belang te dienen en niet te veel belastinggeld uit te geven. ‘Dat maakt ons tot een apart slag ingenieurs.

We zoeken techniekprofessionals
Wil jij als technisch expert of specialist ook bijdragen aan een leefbaar, veilig en bereikbaar Nederland?
Bekijk onze techniekvacatures

Onderhoud versus nieuwbouw

Wat Senne het meest aantrekt aan het maatschappelijk belang, is het langetermijnperspectief. Kwaliteit is daarbij belangrijk. ‘Ik hou van langetermijndenken en van kwaliteit. Dus dit past bij mij.’ Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit echt hoog is, maakt hij deel uit van het landelijke testteam dat stress-tests uitvoert. ‘Dan drukken we knoppen in die je meestal niet hoeft te gebruiken en kijken we of de installaties veilig en naar behoren reageren.

De Zandkreeksluis in Zeeland. Deze sluis verbindt de Oosterschelde en het Veerse Meer met elkaar.

Uitdagende onderhoudsopdracht

Volgens Senne staat Rijkswaterstaat met de onderhoudsopdracht van bruggen en sluizen de komende jaren voor een grote uitdaging. 'Onderhoud is wezenlijk anders dan nieuwbouw, dat de glitter en glamour van lintjesknippers heeft.' Toch is onderhoud volgens hem ook heel interessant. Zeker vanuit het standpunt van industriële automatisering. 'Van buiten lijkt het beton en staal onaangetast, maar onderhuids vindt heel veel vernieuwing plaats.'

Uitvoering

Het mooiste vindt Senne uiteindelijk niet ‘de plannetjes op papier’, maar de uitvoering van die plannen. ‘De mensen die gebruik maken van onze wegen, van onze vaarwegen. Daar is het mij om te doen. Als ik er nu langs vaar met een zeilboot vol vrienden, moet ik toch altijd even wijzen. Kijk, dat is een van ‘mijn’ kunstwerken.

Vragen over techniek bij Rijkswaterstaat? Neem contact op.

Carolien Molenaar (techniek)

Meer weten over techniek bij Rijkswaterstaat?

Bekijk de vakpagina Techniek