‘Ik moest oude patronen loslaten en nieuwe leren.’

Van droom naar daad: hoe Abeer zichzelf opnieuw uitvond als kansen- en risicomanager

Interview 12 mei 2022

In 2017 kwam Abeer Abood uit Syrië naar Nederland. Door keihard te werken, ontdekte ze dat haar roeping bij Rijkswaterstaat ligt.

De vrouw achter de functie

Abeer Abood is geboren en getogen in Damascus. Ze studeerde in 2007 af in Economie, richting Bank- en verzekeringswezen. Voor ze bij Rijkswaterstaat begon, werkte ze 7 jaar als economisch onderzoeker en accountant. Ze houdt van haar werk als adviseur kansen- en risicomanagement, omdat een nieuw werkveld haar 'doorlopend uitdaagt' en ze zichzelf erin ‘terugvond’. In privétijd houdt ze zich bezig met tekenen, koken en wandelen.

Niet bij de pakken neer zitten

Toen ik in Damascus woonde, had ik nog nooit over Nederland nagedacht’, zegt Abeer. Het lot beslist anders en de oorlog drijft haar in 2017 deze kant op. Ze gaat niet bij de pakken neer zitten: met haar cv klopt ze aan bij de gemeente. ‘Ik wilde zo snel mogelijk aan de slag en de taal leren.’ Zo komt Abeer in een talentenpoule voor vluchtelingen terecht.

Het is het begin van een even leerzame als stressvolle periode. Abeer is enthousiast en wil graag. Heel graag. Ze begint aan een stoomcursus Nederlands aan de VU. De afgestudeerde econome valt op door haar werk- en denkniveau. ‘Na 8 maanden kreeg ik via een bemiddelingspersoon een uitnodiging om bij Rijkswaterstaat te komen praten.

Ook aan de slag bij Rijkswaterstaat?
Bekijk onze vacatures

Flinke ommezwaai

Abeer ontdekt dat Rijkswaterstaat ook afdelingen heeft die zich bezig houden met project- en risicomanagement. ‘Toen zei ik direct: dat wil ik doen. Dat is mijn droom.’ Ze denkt dat ze juist hier het beste gebruik kan maken van haar opleiding en werkervaring.

Maar de kennis en ervaring uit Syrië komen slechts deels van pas. ‘We hebben andere contractvormen, een andere manier van financieel management. Veel is op Franse wetgeving gebaseerd.’ Dat betekent een flinke ommezwaai: ‘Ik moest oude patronen loslaten en nieuwe leren. Ik moest opnieuw gaan studeren.

Iedereen gelijk

Het eerste project waar Abeer actief aan meewerkt, is een onderzoek naar gevelisolatie bij Rijkswaterstaat in Haarlem. Naast het onder de knie krijgen van vakjargon en technische terminologie, merkt Abeer nog iets op: de onderlinge cultuur en de manier waarop hiërarchie werkt. ‘Als ik een afspraak wil maken met een afdelingshoofd of een projectmanager, dan hoef ik slechts de agenda te openen en te kijken wanneer er plek is. Dat was ik helemaal niet gewend.

‘Tegen mij werd gezegd: Abeer, ga je gang en wacht niet. In Nederland is iedereen gelijk.’

In Syrië lopen afspraken met hoger geplaatste via een assistent. ‘Die stuur je een formele brief en dan wacht je 3 dagen op een reactie. Tegen mij werd gezegd: Abeer, ga je gang en wacht niet. In Nederland is iedereen gelijk. Als je een afspraak wil, dan is accepteren respecteren.

Rijkswaterstaat Utrecht, de locatie waar Abeer werkt

Successen vieren

Wat Abeer ook geleerd heeft: ze neemt veel taken tegelijk op zich, want ze wil graag leren en presteren. ‘Maar daardoor werk ik ook altijd onder veel stress. Collega’s zeggen nu tegen me: Abeer, niet te veel tegelijk! Een 8 is ook goed!' Abeer luistert meestal wel naar de feedback, maar dan hoort ze de complimenten niet. Haar perfectionisme zit haar soms in de weg. 'Van mijn coach, leidinggevende en collega’s heb ik nu de opdracht gekregen dat ik mijn successen meer moet vieren. Accepteren en blij worden!’

Als Abeer terugkijkt op de afgelopen periode, dan is ze heel blij met alles wat ze geleerd heeft. ‘Als ik met anderen spreek die rond dezelfde tijd naar Nederland zijn gekomen en ik vertel ze wat ik nu doe, dan zeggen ze altijd: ‘jij hebt echt geluk’. En dat klopt ook. Ik heb geen één slechte herinnering! De collega’s, de leidinggevenden; iedereen heeft geholpen. Soms kan ik nauwelijks geloven dat ik nog maar 4 jaar bij Rijkswaterstaat werk.

Rijkswaterstaat talentprogramma: START

START is de afkorting van Statushouders Rijkswaterstaat Talentprogramma. Dit programma is het begin van een nieuwe professionele loopbaan. Door middel van een intensief taaltraject, coaching op het gebied van interculturele communicatie, en (vak)inhoudelijke begeleiding worden deelnemers klaargestoomd voor een duurzame carrière. En met succes: ruim 80% van deelnemers uit de vorige tranches komen daarna in dienst bij Rijkswaterstaat.

Ook aan de slag bij Rijkswaterstaat?

Bekijk onze vacatures