Werken bij het kleinste belastingkantoor van Nederland is werken aan schone rivieren

Interview 7 juni 2021

Een onderdeel van de afdeling Vergunningverlening (WNZ) is het (zelfbenoemde) kleinste belastingkantoor van Nederland: het Bureau Verontreinigingsheffing Rijkswateren (BVR). Niek Knaap, afdelingshoofd en Monica Martír, adviseur Rijksbelastingen, maken deel uit van het team van 6 collega’s die er voor zorgen dat vervuilende bedrijven genoeg belasting betalen voor de stoffen die deze bedrijven lozen op onze rivieren en kanalen.

Hoe ziet bijvoorbeeld hun werkdag eruit? En hoe is de sfeer binnen het team waar zij deel van uitmaken?

Niek Knaap, afdelingshoofd en Monica Martír, adviseur Rijksbelastingen

Kleine familie

Net als de meeste collega’s binnen Rijkswaterstaat, werken ook Knaap en Martír sinds het begin van de coronacrisis (bijna) volledig vanuit huis. Maar wie denkt dat de sfeer binnen het team daardoor formeler is geworden, heeft het mis. ‘Het voelt bijna als een soort kleine familie, er is altijd tijd voor een grapje of een ontspannen gesprek. Dat maakt het werk binnen ons team heel prettig,’ zo zegt Martír.

Volgens Knaap is zijn afdeling Vergunningverlening erg divers en is dat ook precies de kracht van het team. ‘We hebben mensen met verschillende achtergronden. De een is bijvoorbeeld juridisch beter onderlegd en de ander heeft weer meer technische kennis. Zo kunnen we iedere dag ook weer van elkaar leren.’ De mensen van het BVR hebben veel kennis van (rijks)belastingen en de vergunningverleners en handhavers van hoe (chemische) fabrieken werken. Door samenwerking kan je dan veel bereiken.

Maatschappelijke impact vaak onderschat

Knaap heeft de leiding over het BVR-team en noemt dit “het kleinste belastingkantoor van Nederland”. ‘Juist de kleine omvang maakt het werk erg divers en afwisselend. Je hebt als adviseur veel vrijheid en verantwoordelijkheid.’  De ene dag is een adviseur Rijksbelastingen bezig met het innen van belastingen, de andere dag gaat deze op bezoek bij een stakeholder om relaties te onderhouden. Martír vindt vooral de rol die duurzaamheid speelt in haar werk erg belangrijk. ‘Wij innen belasting van partijen die onze wateren vervuilen. Hierdoor ben ik in mijn werk ook heel maatschappelijk bezig en dat vind ik erg belangrijk.’

Op het eerste gezicht lijkt een adviseur Rijksbelastingen niet per se iemand die veel bezig is op maatschappelijk vlak, maar ook Knaap erkent dat dit een misvatting is. ‘We vergissen ons soms in hoeveel impact het innen van die belastingen heeft op het milieu. Toen we jaren geleden met deze belastingen begonnen, hadden bedrijven vaak nog geen goede waterzuiveringsinstallaties. Nu is dit, onder andere door die belastingen, heel anders,’ zo stelt Knaap.

Juist de kleine omvang maakt het werk erg divers en afwisselend. Je hebt als adviseur veel vrijheid en verantwoordelijkheid

— Niek Knaap (Afdelingshoofd Bureau Verontreinigingsheffing Rijkswateren)

Technische kennis ook belangrijk

Omdat de belastingen zo’n grote impact hebben op het milieu, is naast de juridische kennis, technische kennis ook belangrijk. ‘We moeten natuurlijk wel kunnen bepalen hoeveel belasting een vervuiler moet betalen. Hiervoor is toch echt wel wat kennis nodig,’ aldus Knaap. Deze kennis is gelukkig binnen de afdeling bij de technisch vergunningverleners in ruime mate beschikbaar.

Al met al krijgen Martír en Knaap dus te maken met veel verschillende dilemma’s in hun werk. Dat maakt het volgens Martír juist zo’n leuke baan. ‘Ik vind die afwisseling heel prettig. Ik zit niet constant achter mijn computer maar schakel veel met collega’s. Ik ga hier voorlopig niet weg.’

Aan de slag bij Rijkswaterstaat?

Bekijk al onze vacatures