'Er valt bij Rijkswaterstaat meer te ontdekken dan je in eerste instantie denkt'

4 vragen aan Nils Zakee, stagiair en masterstudent Aquatische ecologie en Waterkwaliteitsmanagement

Interview 25 januari 2024

Nils Zakee zit in zijn laatste jaar van de master Aquatische ecologie en Waterkwaliteitsmanagement aan de Wageningen Universiteit. Hiervoor heeft hij een bachelor Milieuwetenschappen afgerond, ook in Wageningen. Hij start in maart 2024 als landelijk trainee bij Rijkswaterstaat.

Kun je wat over je stage/onderzoek vertellen?

In september 2023 ben ik als stagiair aan de slag gegaan bij Rijkswaterstaat. Hier ben ik werkzaam in het nieuwe DOK-RWS-team. Dit is een team met een aantal andere stagiair(e)s met verschillende studieachtergronden, die samen werken aan een breed scala aan opdrachten. 

Op dit moment ben ik bezig met 3 opdrachten voor Rijkswaterstaat, variërend van het verduurzamen van de Oosterscheldekering tot het veiliger maken van een complexe situatie op de vaarwateren van Nederland. Deze stage is deel van mijn opleiding, zo is dit het laatste deel van mijn studie Aquatische ecologie en Waterkwaliteitsmanagement.

Waarom heb je voor Rijkswaterstaat als organisatie gekozen?

Ik heb voor een stage bij Rijkswaterstaat gekozen omdat het me ontzettend leuk leek om voor een organisatie aan de slag te gaan waarbij er zowel gekeken wordt naar de inhoud als implementatie. Na veel kennis bij de universiteit te hebben opgedaan leek het mij mega interessant om te kijken wat er met deze kennis gedaan kan worden in onze fysieke wereld.

Dingen die in een boek staan kunnen immers erg verschillen met de echte wereld. Ook houd ik erg van variatie, iets wat zeker terugkomt in het werken voor Rijkswaterstaat. Zo is Rijkswaterstaat een ontzettend grote organisatie (ruim 10.000 werknemers), en spreek je altijd wel weer een nieuw iemand.

Wat heb jij geleerd bij ons?

Naast dat ik veel nieuwe mensen heb leren kennen, is mij het meest bijgebleven dat hoe meer vragen je stelt, hoe meer je zult ontdekken. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn enthousiast en nemen je graag mee in datgene waar ze mee bezig zijn. Maar als je blijft doorvragen zal je erachter komen dat er veel meer te ontdekken valt dan je in eerste instantie dacht.

Wat wil je aan de volgende stagiair(e) meegeven als tip?

Wees vooral niet bang om mensen aan te spreken en ze het hemd van het lijf te vragen, ze vinden dit alleen maar leuk!

Stage DOK-RWS

Nils en Sarah lopen allebei stage bij DOK-RWS. Binnen DOK-RWS werken ze met een multidisciplinair team waarbij opdrachten vanuit verschillende onderdelen van de organisatie worden behandeld. De werkwijze kenmerkt zich door de Lean Start-up methode, waarmee ze binnen 2 tot 4 weken al een eerste resultaten leveren.

Naast je hoofdopdracht werk je ook aan kleine (deel)opdrachten, zodat je met jouw achtergrond en kennis ook anderen kunt helpen en op meerdere plekken van toegevoegde waarde kunt zijn.

Meer weten over stage lopen?

Stages en afstuderen