'Door mijn stageopdracht heb ik echt een bijdrage kunnen leveren'

4 vragen aan Sarah Hopwood, stagiair en student Integrale Veiligheidskunde

Interview 26 januari 2024

Sarah Hopwood is derdejaars studente Integrale veiligheidskunde aan de Avans Hogeschool Den Bosch. Zij is begin september gestart als stagiaire bij Rijkswaterstaat en bezig met haar meeloopstage bij de afdeling Nova onder het DOK-RWS-team.

Kun je wat over je stage/onderzoek vertellen?

Ik ben erg enthousiast over mijn stage en hoe het DOK-Rijkswaterstaat-team (DOK-RWS) te werk gaat. Ons team bestaat uit stagiair(e)s, trainees en begeleiders (collega’s die werkzaam zijn binnen Rijkswaterstaat, op de afdeling NOVA).

Het idee hierachter is dat studenten met allemaal diverse opleidingen in multidisciplinaire teams samenwerken om met een nieuwe blik verschillende opdrachten op te pakken. Hierbij werken Nils en ik bijvoorbeeld samen aan de opdracht ‘Onveilige situatie rondom de Krammersluis’. Deze opdracht sluit goed aan bij mijn opleiding en zorgt ervoor dat je een grote organisatie zoals RWS snel leert ontdekken.

Waarom heb je voor Rijkswaterstaat als organisatie gekozen?

Waarom ik voor Rijkswaterstaat als organisatie heb gekozen, is omdat mijn interesses liggen bij sociale veiligheid en veiligheid in de leefomgeving. Deze onderwerpen zijn zeker van toepassing binnen Rijkswaterstaat.

Daarnaast sprak DOK-RWS mij ook erg aan, aangezien dit mijn eerste meeloopstage is, en je samen zit met allemaal andere stagiair(e)s. Dit gaf mij een goed gevoel omdat dit ervoor zorgt dat je daadwerkelijk gezien wordt als stagiair(e) en doordat je met de opdrachten die je doet ook een bijdrage kunnen leveren.

Wat heb jij geleerd bij ons?

Tijdens deze stage heb ik veel nieuwe dingen geleerd, zoals hoe je op een zelfverzekerde manier een pitch kan geven. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je het beste te werk kan gaan binnen een organisatie als Rijkswaterstaat. En dat je niet moet schromen om mails te sturen naar collega’s en gewoon ervoor te gaan!

Wat wil je aan de volgende stagiair(e) meegeven als tip?

Als tip zou ik meegeven: Wees jezelf en praat met zoveel mogelijk collega’s binnen Rijkswaterstaat, hierdoor leer je de organisatie en je collega’s het beste kennen.

Sarah en Nils lopen allebei stage bij DOK-RWS. Binnen DOK-RWS werken ze met een multidisciplinair team waarbij opdrachten vanuit verschillende onderdelen van de organisatie worden behandeld.

De werkwijze kenmerkt zich door de Lean Start-up methode, waarmee ze binnen twee tot vier weken al een eerste resultaat leveren. Naast je hoofdopdracht werk je ook aan kleine (deel)opdrachten, zodat je met jouw achtergrond en kennis ook anderen kunt helpen en op meerdere plekken van toegevoegde waarde kunt zijn.

Meer weten over stage lopen?

Stages en afstuderen