Liveblog 2 februari 2021

Datascience: Rijkswaterstaat en Hogeschool Zeeland doen het samen

Bij het ombouwen van bruggen en sluizen spelen data natuurlijk een grote rol. Sensoren en high-tech camera's: alles om een brug of sluis zo 'slim' mogelijk te maken.

Rijkswaterstaat kan dit natuurlijk niet alleen en daarom werken wij samen met de Hogeschool Zeeland (HZ). De samenwerking die we met de hogeschool zijn aangegaan zorgt voor een doorlopend aanbod aan stageplaatsen, excursies en gastcolleges. Hierdoor wordt het voor studenten mogelijk om Rijkswaterstaat beter te leren kennen en kan kennis snel gedeeld worden.

Mosselen en meer

De hogeschool en Rijkswaterstaat werken samen aan allerlei projecten. Zo zijn beide partijen bijvoorbeeld samen met commerciële mosselkwekers en onderzoekers van NIOZ, IMARES en Deltares onderzoek aan het doen naar de mogelijkheden om mosselbanken in de Oosterschelde aan te leggen.

Dit is één voorbeeld van de projecten waarin experts, studenten en docenten de krachten bundelen. Echter hebben de hogeschool en Rijkswaterstaat vooral veel aan elkaar op het gebied van datascience. Rijkswaterstaat bezit en monitort enorm veel data. Data over sluizen, bruggen, waterkwaliteit en nog veel meer.

Die data is echter niet direct voor iedereen beschikbaar. De samenwerking met de Hogeschool Zeeland maakt het mogelijk dat docenten en studenten veel sneller en makkelijker toegang krijgen tot deze data. Studenten van de HZ kunnen onderzoeken doen die de experts van Rijkswaterstaat helpen bij het slimmer maken van de technologie.

Optimalisatie van de scheepvaart

De opdrachten voor stagiairs zijn verschillend. Zo is er bijvoorbeeld de afgelopen maanden een stagiair vanuit de HZ bezig geweest met een onderzoek naar de optimalisatie van de scheepvaart. Er is geanalyseerd hoelang een schip erover doet om door een sluis te varen. Verkeerscentrales moeten de gegevens altijd handmatig invoeren, maar door de data vooraf te analyseren scheelt dit de centrales enorm veel tijd.

Nieuwsgierig naar de projecten waar we aan werken?

Bekijk ons liveblog