Liveblog

Samen werken aan de infrastructuur van de toekomst

Volg 2 jaar de werkzaamheden aan de Nieuwe Sluis Terneuzen en de draaibruggen bij Sluiskil en Sas van Gent.

Liveblog

We werken de komende jaren hard aan de sluis en de draaibruggen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen, om de vaarverbinding tussen Rotterdam en Parijs mogelijk te maken. Wil jij iedere maand van ons een nieuwsbrief ontvangen met exclusieve vooruitblik, uitnodigingen en weetjes?

 • 12 januari 2022

  Het beheer en onderhoud van de imposante Volkeraksluizen regisseren

  Willemien van der Marel Regisseur asset management Volkeraksluizen

  Als regisseur asset management van de Volkeraksluizen ben ik als het ware de verbinder tussen de beheerders van de sluizen en het organisatieonderdeel van Rijkswaterstaat dat het onderhoud laat uitvoeren.

  Het mooie van het project rond de Volkeraksluizen is de ongekend grote omvang. De Volkeraksluizen vormen het drukste en grootste sluizencomplex voor de binnenvaart in Europa. De drie schutsluizen, de vier spuisluizen en de jachtensluis vormen met elkaar een imposant geheel. Ik vind het een enorm mooie uitdaging hier de samenwerking tussen de beheerder en de projectorganisatie in goede banen te leiden. Meer lezen over de afwegingen die daarbij komen kijken? Je leest het in een interview met Willemien.

 • 20 december 2021

  Hoe houd je de Nederlandse infrastructuur cyberveilig?

  Kirsten Meeuwisse Coördinerend adviseur cybersecurity

  Negen maanden werk ik nu als coördinerend adviseur cybersecurity. Vanaf de eerste dag vind ik dat spannend, uitdagend en fascinerend tegelijk. Wat het in het kort inhoudt, lees je hieronder.

 • 8 december 2021

  Bedienen op afstand en toch heel dichtbij

  Annemieke van Woercom Omgevingsmanager

  Het is je vast wel eens opgevallen dat steeds meer bedieningsruimtes van bruggen er behoorlijk verlaten bijliggen. Vandaag de dag worden die namelijk bediend op afstand en toch heel dichtbij. Met de nieuwste technologie worden straks ook onze draaibruggen Sas van Gent en Sluiskil nauwlettend in de gaten gehouden. Hoe het werkt zie je in de video hieronder.

 • 21 september 2021

  Cybersecurity bij Rijkswaterstaat: een directe impact op veiligheid

  Annemieke van Woercom Omgevingsmanager

  De draaibruggen bij Sluiskil worden gemoderniseerd. Dit betekent dat er van een oude draaibrug een slimme brug wordt gemaakt. Bright kwam eerder bij ons langs en zocht uit hoe dit precies zit. Om deze bruggen slim te maken is expertise op het gebied van cybersecurity nodig. De video van Bright kun je hieronder nogmaals bekijken.

 • 15 juli 2021

  Drones meten de bodem en de waterkwaliteit

  Merijn Doggen Chef video/presentator Bright bij RTL

  Heb je de laatste video van Bright | RTL Nieuws al gezien? In deze video kijk ik hoe drones Rijkswaterstaat helpen met het inspecteren van onze wateren. Drones kunnen onder andere de waterkwaliteit en de bodemdiepte van een rivier meten. Ondanks deze moderne technologie staan de ontwikkelingen allerminst stil. De opvolger van de huidige drone wordt momenteel al ontwikkeld en kan wellicht in de toekomst niet uren, maar dagen zelfstandig op het water varen.

 • 15 juni 2021

  Varende en vliegende drones als inspecteurs

  Rijkswaterstaat Redactie

  Inspecties van onze wegen en rivieren zijn nodig om onze infrastructuur goed te houden. Dit soort inspecties kosten veel geld, tijd en energie. Rijkswaterstaat wil daarom steeds vaker drones inzetten. Vliegende drones voor bijvoorbeeld de inspectie van bruggen en varende drones voor op de rivieren. Drones zijn duurzamer, veiliger en goedkoper. Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Bright | RTL Nieuws keek mee bij zo'n inspectie.

 • 18 mei 2021

  Rijkswaterstaat en ProRail zoeken Infravernieuwers!

  Rijkswaterstaat Redactie

  In de serie ‘Doorwerken aan…’ gaat wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack dit keer in gesprek met Annemieke van Woercom (Rijkswaterstaat) en Arjan Olsthoorn (ProRail). Beide organisaties staan voor eenzelfde uitdaging: de vervanging en renovatie van verouderde bruggen, tunnels, viaducten en duizenden kilometers spoor en weg. Hoe werken deze 2 organisaties samen, op wat voor projecten komen ze elkaar tegen, zijn hun belangen hetzelfde of juist tegenstrijdig? Hoe zou jij hier mee omgaan? Kijk mee!

 • 1 april 2021

  Meten van microplastics in rivieren; hoe pakt Rijkswaterstaat dit aan?

  Merijn Doggen Chef video/presentator Bright bij RTL

  Wist je dat Rijkswaterstaat één van de grootste dataverzamelaars is binnen de overheid? Het gaat om zo veel data dat Rijkswaterstaat een eigen landelijk glasvezelnetwerk heeft. Bijna alles wat Rijkswaterstaat kán meten, wordt dan ook gemeten. En toch zijn er dingen waar we onvoldoende zicht op hebben. Zoals microplastics in onze wateren. In heel Europa wordt het meten van microplastics in rivieren nog helemaal niet gedaan. Voor deze aflevering van Bright Builders zocht ik uit hoe Rijkswaterstaat dit analyseert. Kijk je mee?

 • 5 maart 2021

  Een kijkje achter de schermen bij de FactoFour

  Rijkswaterstaat Redactie

  Zelfrijdende auto's kennen we allemaal. Ook van zelfvliegende drones kijken we niet gek meer op. Maar heb je ooit een zelfvarend schip gezien? Merijn van Bright | RTL Nieuws stapte aan boord van de Factofour, een schip dat zelf de weg weet. De Factofour heeft soms kilometers lang geen besturing nodig. Het geheim? Je ziet het in de nieuwe aflevering van Bright.

 • 28 januari 2021

  Stel je vraag aan Informatieanalist Laurens

  Laurens Niereisel Projectleider en informatieanalist

  Data spelen een grote rol bij de Nieuwe Sluis Terneuzen. Zo werken mijn collega's en ik met slimme software om verzilting tegen te gaan. Merijn gaf deze week al een kijkje achter de schermen. Wil je nu nog meer weten? Dat kan! Ik beantwoord al je vragen op 4 februari. Stuur ons een mail om je aan te melden.

 • 26 januari 2021

  De relatie tussen data en zout

  Laurens Niereisel Projectleider en informatieanalist

  Wat heb ik als informatieanalist met zout te maken? Meer dan je denkt! Als te veel zout zeewater via de sluizen ons land binnendringt, wordt ook ons zoete water zouter. Met de negatieve gevolgen van dien. Er zijn verschillende manieren om verzilting tegen te gaan. Bij de Nieuwe Sluis Terneuzen doen we dit met behulp van slimme software. Ik vertelde Merijn van Bright wat dat precies inhoudt. Bekijk de aflevering hier.

 • 22 december 2020

  Hoeveel zout stroomt het Noordzeekanaal in?

  Laurens Niereisel Projectleider en informatieanalist

  Nederland kent heel wat sluizen. De grootste is straks Zeesluis IJmuiden. Elke keer als deze sluis een schip door laat gaan, komt er veel zout het Noordzeekanaal in. Om hoeveel zout het gaat? Ik vertel het je in onderstaande video. 

  Wil je meer weetjes en updates over dit project ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief door te mailen naar liveblog@rws.nl.

 • 9 december 2020

  Even voorstellen: Laurens Niereisel

  Laurens Niereisel Projectleider en informatieanalist

  Ik ben Laurens Niereisel, Informatieanalist bij Rijkswaterstaat. Vanaf heden deel ook ik mijn ervaringen binnen dit project op het liveblog.

 • 8 december 2020

  Hoe lang zijn de kabels bij de brug Sluiskil?

  Leobert van der Wielen Technisch manager

  Ik gaf laatst een kijkje in de keuken bij de brug Sluiskil. Tijdens de renovatie van zo'n brug gebeurt er meer dan je denkt. Zo verdwijnen er straks kilometers kabels in het object. Weet jij hoeveel? Ik verloot een borrelpakket onder de mensen die het goede antwoord weten.

  Wat je moet doen? Mail ons jouw antwoord en ontdek het antwoord binnenkort op dit liveblog.

 • 3 december 2020

  Even voorstellen: Leobert van der Wielen

  Leobert van der Wielen Technisch manager

  Ik ben Leobert van der Wielen, technisch manager bij Rijkswaterstaat. Vanaf heden deel ook ik mijn ervaringen binnen dit project op het liveblog.

 • 12 november 2020

  Geen brug te ver met bediening op afstand

  Erwin Beishuizen Projectmanager

  De sluis bij Sluiskil wordt steeds slimmer. Merijn van Bright TV zocht uit wat dat precies betekent. Met Leobert van der Wielen, technisch manager, sprak hij over sensoren, het glasvezelnet, kunstmatige intelligentie, waterdichte beveiliging, het vervangen van alle hard- en software en een smarthome app voor bediening op afstand. Kortom: werk dat je moet zien! En laat nou net alles gefilmd zijn!

 • 15 oktober 2020

  Bouwen aan één van de grootste sluizen ter wereld, hoe ziet dat eruit?

  Wilbur van Beijnen Senior adviseur waterbouw

  Laatst liet ik je al weten dat Merijn Doggen van Bright een dag met mij mee liep in de bouwkuip van de nieuwe sluis. Merijn vroeg mij het hemd van het lijf. Hoe kan er op 22 m diepte gebouwd worden? Hoe meten sensoren het grondwaterpeil? En wat moet er nog gebeuren voor de eerste schepen door kunnen varen?

  Bekijk de antwoorden in dit exclusieve kijkje achter de schermen.

 • 30 juli 2020

  Even voorstellen: Harm Verbeek

  Harm Verbeek Omgevingsmanager Nieuwe Sluis Terneuzen

  Harm Verbeek schuift bij ons aan om zich voor te stellen. Harm is omgevingsmanager bij het project Nieuwe Sluis Terneuzen.

 • 30 juli 2020

  Even voorstellen: Fons Bots

  Fons Bots Contractmanager/projectleider

  Vandaag neemt ook Fons Bots plaats op onze gele stoel. Hij is contractmanager bij Rijkswaterstaat en in die rol aan het project Draaibruggen Kanaal van Gent naar Terneuzen (DKGT).

 • 23 juli 2020

  Even voorstellen: Wilbur van Beijnen

  Wilbur van Beijnen Senior adviseur waterbouw

  Maak kennis met Wilbur van Beijnen, senior adviseur waterbouw bij de Nieuwe Sluis Terneuzen.

 • 23 juli 2020

  Even voorstellen: Sjaak Michielsen

  Sjaak Michielsen Assetmanager

  Vandaag bij ons op de gele stoel: Sjaak Michielsen. Hij werkt als assetmanager voor Rijkswaterstaat en is onder andere betrokken bij het project Nieuwe Sluis Terneuzen.

 • 17 juli 2020

  Even voorstellen: Erwin Beishuizen

  Erwin Beishuizen Projectmanager

  We stellen graag Erwin Beishuizen aan je voor. Hij is projectmanager voor de draaibruggen over het Kanaal van Gent naar Terneuzen (DKGT) en werkzaam bij ENGIE.

 • 16 juli 2020

  Even voorstellen: Eric Marteijn

  Eric Marteijn Projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen

  Vandaag leren we je Eric Marteijn kennen. Hij is projectdirecteur Nieuwe Sluis Terneuzen.

 • 10 juli 2020

  Even voorstellen: Annemieke van Woercom

  Annemieke van Woercom Omgevingsmanager

  We stellen Annemieke van Woercom aan je voor, omgevingsmanager bij het project Draaibruggen Kanaal van Gent naar Terneuzen.

 • 10 juli 2020

  Even voorstellen: Joris van Gool

  Joris van Gool Systeemarchitect

  Maak kennis met Joris van Gool, systeemarchitect voor het sluizenprogramma bij Rijkswaterstaat.

 • 3 juli 2020

  Wat Rijkswaterstaat gaat doen bij het Kanaal van Gent naar Terneuzen

  Rijkswaterstaat Redactie

  Bekijk het project en leer de komende weken onze teamgenoten kennen.

Liveblog 3 juli 2020

Samen werken aan de infrastructuur van de toekomst

Vanaf 3 juli volgen we 1,5 jaar onze collega’s die meewerken aan dit unieke project. Wil jij meekijken en geen update missen? Dat kan, ga naar de projectpagina en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van dit project, anders nieuws en vacatures