Merijn kijkt mee: bouwen aan de Nieuwe Sluis Terneuzen
Terneuzen: voor schippers een bekende plaats, maar voor de gewone Nederlander niet zo bekend. Je komt er alleen als je er woont of op vakantie gaat. De kans dat veel mensen de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis gaan zien is dan ook klein. Zonde, want het is een machtig bouwwerk.
In 2023 is de Nieuwe Sluis bij Terneuzen af. Het is geen sluis waar je makkelijk overheen kijkt: letterlijk, want de Nieuwe Sluis komt boven de bestaande Oost- en Westsluis uit, voorbereid op de stijgende zeespiegel. Ik maakte voor Bright een video over de werkzaamheden en het belang van de sluis en natuurlijk de technologie die daarbij gebruikt wordt.
Keiharde arbeid
Het meest indrukwekkend was het bezoek aan het buitenhoofd (vanaf de Westerschelde gezien, de ingang van de sluis). Het buitenhoofd is een immense put van 22 m onder NAP, waar letterlijk gezwoegd werd. Keiharde arbeid op een plek waar (toen nog) de zon scheen en het verder windstil was. Beton werd glad geschraapt, waterdichte bekleding op de wanden aangebracht en nog talloze klussen waar deze technerd geen verstand van heeft. Groots was het en dat voelde ook zo.
De oplossing zit onder andere in 100 sensoren die overal in de omgeving de grond hangen
Zomaar diep graven kan niet
Dit soort bouwwerken hebben altijd effect op de nabije omgeving. Een put van 22 m diep graven, omringd door water, kan niet zomaar. Het grondwaterpeil moest omlaag. In de jaren 60, bij de bouw van de andere sluizen in Terneuzen, ging dat mis, met als gevolg verzakte huizen en een kerk.
Die laatste bleek zelfs zo beschadigd dat hij moest worden afgebroken. Alleen de toren staat er nog. Nu voorkomt Rijkswaterstaat dit soort ellende. De oplossing zit onder andere in 100 sensoren die overal in de omgeving de grond hangen. Zij sturen bij wijze van spreken een appje mocht het grondwaterpeil te ver zakken en bebouwing in mogelijk gevaar brengen.
Kleine stukjes high-tech
We nemen deze mogelijkheden voor lief in de 21e eeuw, maar vergeet niet dat we dit soort enorme projecten niet meer zouden kunnen doen in ons dichtbebouwde en drukbevolkte land zonder die kleine stukjes high-tech in de grond.
Op de hoogte blijven?
Wil je meer weten over de werkzaamheden aan de sluis en de draaibruggen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen?
Bekijk ons liveblog