Twaalf kilometer kabels onder water

Elektriciteit: iets dat ieder huishouden in Nederland nodig heeft. Onder de grond lopen dan ook honderden kilometers aan kabel, om ons van stroom te voorzien. Maar ook de draaibruggen in het Kanaal Gent-Terneuzen hebben natuurlijk stroom nodig. Maar hoe wordt dit geregeld? Onderwaterkabels zijn het antwoord!

De draaibruggen bij Sluiskil en Sas van Gent worden momenteel gemoderniseerd. Nieuwe systemen, nieuwe installaties en bediening op afstand. Dit jaar stond het projectteam een uitdagende taak te wachten, namelijk de aanleg van 3 km aan buizen en 12 aan kabels. Allemaal onder water.

Hoe?

De kabels worden aangelegd met zogenoemde gestuurde boringen. Een boor die op afstand wordt bestuurd boort schuin in de grond. De kop van de boor kan hierdoor soms wel tientallen meters verderop boven komen.

Per brug is er drie keer geboord. Een enkele boring duurt ongeveer zo'n 10 tot 12 uur. Naast de boor zelf die op de wal staat, ligt er ook een werkschip in het water en is er een duikteam bij de werkzaamheden betrokken. Als de buizen eenmaal in de grond zijn geboord, wordt er met zeer hoge druk een touw door die buizen geblazen. Doordat deze touwen in de buizen worden geblazen, kunnen de kabels er doorheen getrokken worden.

Voordat er in de grond wordt geboord vindt er altijd eerst een archeologisch onderzoek plaats. Het kan natuurlijk altijd zijn dat een projectteam voor verrassingen onder de grond komt te staan.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over dit soort werkzaamheden aan het Kanaal Gent-Terneuzen?

Bekijk ons liveblog