‘Het meest trots ben ik als we het als team voor elkaar boksen.’

'Als Manager Project Beheersing ben je net een curlingspeler'

Interview 8 maart 2022

Als Manager Project Beheersing is Esther Verheij de spin in het web bij het project Draaibruggen Kanaal van Gent naar Terneuzen. Het meest trots is wat ze daar samen voor elkaar boksen. ‘Je doet het als team.’

Bij de samenstelling van het projectteam is goed gekeken naar de karakters die deze uitdagende klus aan zouden kunnen. Verheij kwam in aanmerking omdat ze, zoals ze zelf zegt: ‘niet zo vast zit in haar rol’. ‘Ik doe nu ook niet precies wat er in mijn functieomschrijving staat.

Rijkswaterstaat vs. de markt

Volgens Verheij is flexibiliteit in deze specifieke samenwerkingsvorm nodig omdat de verhoudingen binnen een samengesteld team net even anders zijn. Het is niet Rijkswaterstaat vs. de markt. Maar: gericht op samenwerking mét elkaar.

Die nieuwe manier van denken wil ze graag binnen Rijkswaterstaat laten landen. ‘Ik voel me best vaak een ambassadeur voor deze samenwerkingsvorm. Je komt tot een beter resultaat als je uitgaat van vertrouwen.

Kennis van wegen en water

Verheij kwam in 2018 bij Rijkswaterstaat terecht na een carrière als projectmanager bij een pensioenuitvoerder. Die baan sloot niet meer aan op haar interesses waarop ze besloot iets ander te gaan doen.

De afgestudeerde econoom stuitte na een half jaar rondneuzen op een vacaturetekst die in eerste instantie niet echt aantrekkelijk leek: ‘Moet affiniteit hebben met en kennis van wegen en water. Ik dacht: die kennis heb ik toch helemaal niet!’ Maar toen ze om zich heen keek zag ze ineens allemaal objecten van Rijkswaterstaat en besloot toch te solliciteren.

‘Je komt tot een beter resultaat als je uitgaat van vertrouwen.’

Begrip voor elkaars insteek

Een van de eerste projecten waar Verheij als manager mee aan de slag ging was een zandsuppletie (waar ze per boot en voorzien van hard hat een bezoek aan bracht) en het project vaste markeringen vaarwegen.

Wat haar het meest aanspreekt van haar huidige functie is dat ze gezamenlijke doelen bij elkaar brengt. Doordat ze een kijkje in de keuken krijgt bij de aannemer begrijpt ze beter wat diens belangen zijn. Tegelijk is er het belang van de beheerder, die als interne opdrachtgever natuurlijk wil dat de klus binnen een bepaalde tijd en budget geklaard wordt. ‘Je krijgt meer begrip voor elkaars insteek.

Kenbare risico’s

Het succes van de samenwerking hangt mede samen van je eigen instelling, vertelt Verheij. Volgens haar helpt het als je open bent, nieuwsgierig naar de ander en als je uitgaat van vertrouwen.

Het project Draaibruggen Kanaal van Gent naar Terneuzen gaat met de aanstaande stremming een cruciale fase in. Verheij vergelijkt haar werkzaamheden met curling. Ze effent het pad zo goed en zo kwaad zodat alle kenbare risico’s vooraf kunnen worden uitgesloten.

Tijd en budget

Het is het moment waarop ze beseft waarom ze voor Rijkswaterstaat werkt: ‘Je werkt voor de ontwikkeling van Nederland. Als je over de grens bij België komt dan weet je precies dat je weer in Nederland bent omdat het asfalt zo goed is.

Wanneer Verheij na een project tevreden is? ‘Ik ben blij als de beheerder straks zegt: tof, hier kan ik mee verder. Als we het dan ook nog binnen tijd en budget hebben gedaan, ben ik ook tevreden. Maar alleen als het écht goed is. Het moet kwalitatief gewoon kloppen.

Manager projectbeheersing bij Rijkswaterstaat

Het verschil maken in de planning, beheersing en uitvoering van multidisciplinaire en beeldbepalende infrastructurele projecten: dat is wat een manager projectbeheersing doet bij Rijkswaterstaat. In IPM-teams is diegene verantwoordelijk voor het integrale beheersproces binnen de projecten. En dus voor scope, tijd, geld, risico, planning, informatie, kwaliteit en documentatie in alle projectfases. Zo worden zowel de IPM-teams als de opdrachtgever geholpen bij het behalen van een goed projectresultaat.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over de werkzaamheden aan de sluis en de draaibruggen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen?

Bekijk ons liveblog