Zorgen dat iedereen veilig van A naar B kan

Bekijk vacatures weginspecteur15

Weginspecteur bij Rijkswaterstaat

Zorg jij dat het verkeer optimaal doorstroomt, in alle omstandigheden? Van een ongeluk in de avondspits tot drukte rond een evenement of een glad wegdek na een nacht sneeuw: als weginspecteur ga jij erop af en leid je alles in goede banen. Je weet precies welke maatregelen je moet inzetten om te zorgen dat iedereen weer veilig op weg kan. Een uitdagende functie waarin geen dag hetzelfde is.

Ben jij geschikt als weginspecteur?

Denk jij dat je het in je hebt om weginspecteur voor Rijkswaterstaat te zijn? We stellen de volgende eisen om weginspecteur te kunnen worden:

Jouw achtergrond

Je beschikt over een diploma op het niveau mbo 3 of 4. Een specifieke richting is daarbij niet vereist.

Rijbewijs

Je beschikt in ieder geval over een rijbewijs B, zodat je met een auto van Rijkswaterstaat de weg op kan.

In de buurt

Je woont op maximaal 45 minuten reistijd van de plaats die in de vacature vermeld staat, omdat je snel ter plaatse moet kunnen zijn.

Opleiding

Belangrijk weetje: de opleiding tot weginspecteur kan je alleen bij Rijkswaterstaat volgen en deze start op je 1e werkdag.

Is er op dit moment geen vacature beschikbaar voor de functie van weginspecteur? Wacht dan rustig af, het is niet mogelijk om een open sollicitatie te doen.

Wegverkeersleider

Wil jij zorgen voor een vlotte, veilige en milieubewuste doorstroming van het verkeer?

Bekijk hier hoe je werkdag eruit ziet

Werken als weginspecteur: jouw taken

Als weginspecteur heb je een breed takenpakket. Je treft veiligheidsmaatregelen en informeert weggebruikers als je signaleert dat er ergens een gevaarlijke situatie ontstaat. Maar je krijgt ook meldingen binnen via de verkeerscentrale, als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Jij gaat met je gele pick-up op pad en bent vaak als eerste ter plaatse. Je ruimt de weg op, regelt de berging van voertuigen en leidt het verkeer om. Steeds meer weginspecteurs hebben ook de rol van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Zij zijn bevoegd om in te grijpen bij twee veelvoorkomende overtredingen: het negeren van rode kruizen boven de weg en het parkeren op de vluchtstrook.
Als weginspecteur ben je vaak als eerste ter plaatse bij een incident

Incidentmanagement

Rijkswaterstaat is bij een ongeval verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse snelwegen. Bij pech of ongevallen zorgen we ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en dat er snel een berger wordt ingeschakeld, zodat het verkeer weer zo snel mogelijk kan doorrijden. Incidentmanagement noemen we dat. Als weginspecteur of verkeersleider speel jij daarbij een belangrijke rol.
Lees meer over incidentmanagement
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de weg

Volg onze weginspecteurs

Benieuwd naar de werkdag van een weginspecteur? Volg de belevenissen van onze weginspecteurs!

Lees de blogs

Vragen over de functie weginspecteur? Neem contact op.

Julia van Zeist (Verkeersmanagement)