Zorgen dat iedereen veilig van A naar B kan

Bekijk vacatures weginspecteur13

Weginspecteur bij Rijkswaterstaat

Zorg jij dat het verkeer optimaal doorstroomt, in alle omstandigheden? Van een ongeluk in de avondspits tot drukte rond een evenement of een glad wegdek na een nacht sneeuw: als weginspecteur ga jij erop af en leid je alles in goede banen. Je weet precies welke maatregelen je moet inzetten om te zorgen dat iedereen weer veilig op weg kan. Een uitdagende functie waarin geen dag hetzelfde is.

Werken als weginspecteur: jouw taken

Als weginspecteur heb je een breed takenpakket. Je treft veiligheidsmaatregelen en informeert weggebruikers als je signaleert dat er ergens een gevaarlijke situatie ontstaat. Maar je krijgt ook meldingen binnen via de verkeerscentrale, als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Jij gaat met je gele pick-up op pad en bent vaak als eerste ter plaatse. Je ruimt de weg op, regelt de berging van voertuigen en leidt het verkeer om. Steeds meer weginspecteurs hebben ook de rol van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Zij zijn bevoegd om in te grijpen bij twee veelvoorkomende overtredingen: het negeren van rode kruizen boven de weg en het parkeren op de vluchtstrook.
Als weginspecteur ben je vaak als eerste ter plaatse bij een incident

Incidentmanagement

Rijkswaterstaat is bij een ongeval verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse snelwegen. Bij pech of ongevallen zorgen we ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en dat er snel een berger wordt ingeschakeld, zodat het verkeer weer zo snel mogelijk kan doorrijden. Incidentmanagement noemen we dat. Als weginspecteur of verkeersleider speel jij daarbij een belangrijke rol.
Lees meer over incidentmanagement
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de weg

Ben jij geschikt als weginspecteur?

De functie van weginspecteur is niet voor iedereen weggelegd. Allereerst is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Je moet je hoofd koel kunnen houden en heldere aanwijzingen kunnen geven in alle omstandigheden. Ook goed kunnen samenwerken is een belangrijke competentie. Je schakelt dagelijks met je collega’s en weggebruikers, maar ook met hulpdiensten, politie, gemeente en provincie. Tot slot moet je goed om kunnen gaan met onregelmatige diensten. Als weginspecteur werk je ook ’s nachts en in het weekend en ben je veel op pad. Daarom moet je wonen in de regio waar je werkt en een rijbewijs hebben.
Bekijk vacatures
Bekijk alle functie-eisen in onze vacatures
Volg onze weginspecteurs
Benieuwd naar de werkdag van een weginspecteur? Volg de belevenissen van onze weginspecteurs!
Lees de blogs

Vragen over de functie weginspecteur? Neem contact op.

Miriam Dirkse (Recruiter Weginspecteur)