Interesse in werken bij het WMCN?

Bekijk de vacature Strategisch adviseur

Werken bij het Watermanagementcentrum Nederland: Samen voor Waterveiligheid en Waterkwaliteit

Interview 10 december 2024

Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) speelt een cruciale rol in het beheer van het Nederlandse watersysteem. Van het bewaken van waterveiligheid en -kwaliteit tot het coördineren van acties tijdens crisissituaties: het werk van het WMCN raakt iedereen in Nederland. Maar wat maakt het werk bij het WMCN zo bijzonder? En wat betekent het om deel uit te maken hiervan? We spraken met drie collega’s – Jaap, Joost en Marlea – die vanuit verschillende rollen bijdragen aan de waterveiligheid en waterkwaliteit van ons land.

Strategisch Adviseur: De verbindende schakel

Jaap werkt als strategisch adviseur en is de verbindende schakel tussen Rijkswaterstaat, waterschappen, veiligheidsregio’s en andere belanghebbenden. 'Het draait om samenwerken', legt hij uit. 'Alleen samen kunnen we Nederland voorbereiden op grote watercrises. Mijn werk varieert van overleg met sluismeesters tot het opstellen van adviezen voor landelijke crisisgroepen. Geen dag is hetzelfde.'

Wat Jaap het meest waardeert, is het verschil dat hij kan maken. 'Bij het WMCN dragen we echt bij aan waterveiligheid. Hoogtepunten zoals de jaarlijkse netwerkdag watercrises, waarbij meer dan 200 professionals samenkomen, laten zien hoe krachtig samenwerking kan zijn.'

Crisisadviesgroepen: Waterveiligheid in actie

Joost werkt binnen de crisisadviesgroepen (CAG) van het WMCN, waar het team verwachtingen maakt van waterstanden en stroming voor het hoofdwatersysteem van Nederland. ‘We waarschuwen belanghebbenden zoals dijkbeheerders bij dreigende situaties,’ vertelt hij.

Met geavanceerde modellen en intensieve samenwerkingen met partners zoals Deltares en KNMI, zorgen de CAG voor real-time informatie die levens kan redden.

Naast operationele taken draagt Joost bij aan kennisoverdracht en innovatie. ‘Het verbeteren van onze systemen en het opleiden van collega’s zorgt dat we voorbereid zijn op elke situatie.’ Voor Joost maakt de combinatie van strategisch en praktisch werk het WMCN een unieke en uitdagende werkplek.

LCM: Beschermers van waterkwaliteit

Marlea werkt als coördinator bij de Landelijke Coördinatiecommissie Milieuverontreiniging Water (LCM), die zich richt op waterkwaliteit. 'Ons team reageert snel bij incidenten zoals olieverontreinigingen of chemische lozingen', vertelt ze.

'Met modellen voorspellen we hoe schadelijke stoffen zich verspreiden en adviseren we over de beste aanpak.' Wat haar werk bijzonder maakt, is de directe impact. 'Bij een incident, zoals de brand op de Fremantle Highway, weet je dat je werk écht verschil maakt. Dat geeft voldoening.'

Samenwerken en groeien bij het WMCN

Of het nu gaat om strategische samenwerking, real-time crisismanagement of het beschermen van waterkwaliteit, 1 ding is duidelijk: werken bij het WMCN betekent samenwerken aan een veilig en leefbaar Nederland. De werksfeer wordt door alle collega’s geprezen.

'We zijn een hecht team dat altijd voor elkaar klaarstaat,” vertelt Marlea. Joost beaamt dit: “Naast het serieuze werk maken we tijd voor leuke activiteiten en teambuilding.'

Jouw toekomst bij het WMCN

Ben jij klaar voor een uitdagende en maatschappelijk relevante baan? Wil jij bijdragen aan waterveiligheid, samenwerking en innovatie? Het WMCN zoekt strategisch adviseurs die impact willen maken. Ontdek jouw mogelijkheden en word onderdeel van ons team!

Interesse in werken bij het WMCN?

Nicole Noordhuis (Weg- en waterverkeer)

Interesse in werken bij het WMCN?

Bekijk de vacature Strategisch adviseur