Maak jij het verschil binnen jouw regio?

Regio traineeship

Heb jij je hbo- of wo-studie (bijna) afgerond en wil jij je verder ontwikkelen binnen de vakgebieden assetmanagement, mobiliteit en watermanagement of duurzame leefomgeving en milieu? En vind jij het leuk om te werken in één van de regio’s van Rijkswaterstaat die het hart vormen van de Nederlandse infrastructuur? Dan is het regio traineeship iets voor jou! In mei 2025 staat de vacature weer online.

Het gebeurt in de regio

Bij Rijkswaterstaat is Nederland opgedeeld in 7 regio’s. De medewerkers binnen deze onderdelen zijn verantwoordelijk voor alle objecten van Rijkswaterstaat (wegen, vaarwegen, bruggen, sluizen, wateren en keringen) die zich in die regio bevinden. Samen met de andere (landelijke) onderdelen van Rijkswaterstaat werken zij aan het optimaal beheer, het gebruik én de ontwikkeling van alle netwerken van Rijkswaterstaat.

Naast andere onderdelen van Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten, bedrijven en kennisinstituten belangrijke partners van de regionale onderdelen.

Bijzondere objecten en uitdagingen per regio

Iedere regio heeft zijn eigen bijzondere objecten en uitdagingen. Zo beheert regio Midden-Nederland bijvoorbeeld het grootste zoetwaterreservoir van Nederland (het IJsselmeer), inclusief de Afsluitdijk. Daarentegen is West-Nederland Zuid een gebied waar de zee en rivieren een grote invloed hebben en waar waterveiligheid centraal staat.

Regio West-Nederland Noord is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van onder andere onze hoofdstad Amsterdam en van Schiphol. Regio Zuid-Nederland beheert alle (vaar)wegen, wateren en objecten in Brabant en Limburg, zoals de snelweg A2 en de Maas.

Regio Oost-Nederland is de rivierendienst van Rijkswaterstaat en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in Overijssel en Gelderland.

Tenslotte beheert regio Zee en Delta onder andere de wereldberoemde Oosterscheldekering, onderdeel van de deltawerken die Nederland tegen het water te beschermen. Tijdens het regio Traineeship kun jij ervaring opdoen in verschillende regio's of ervoor kiezen 2 opdrachten in dezelfde regio uit te voeren.

Welke vakgebieden zijn er binnen het regio traineeship?

De opdrachten die je binnen het regio traineeship gaat uitvoeren hebben te maken met 1 van de 3 vakgebieden: asset management, mobiliteit & watermanagement en duurzame leefomgeving & milieu. Weet jij nog niet welk vakgebied het beste past bij jouw achtergrond en interesses? Dat is geen probleem! Tijdens het regio traineeship bij Rijkswaterstaat krijg je de kans om te ontdekken waar je interesses liggen.

Ontwikkel je tot een volwaardig professional in een vakgebied of doe breder ervaring op in meerdere vakgebieden.. Je werkt samen met experts van Rijkswaterstaat en bijvoorbeeld met provincies, gemeenten en waterschappen.

Werken en leren binnen jouw vakgebied

In 2 jaar tijd ontwikkel jij je binnen het door jou gekozen vakgebied. Je opdrachten duren steeds 12 maanden. Je start in de regio West-Nederland Zuid (Rotterdam, Dordrecht en Rijswijk), Zee en Delta (Middelburg, Rijswijk, Terneuzen en Goes), Midden-Nederland (Utrecht en Lelystad), West-Nederland Noord (Haarlem, Amsterdam en IJmuiden), Oost Nederland (Arnhem) of Zuid-Nederland (Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Tilburg en Roermond).

Naast dagelijkse begeleiding op de afdelingen waar je terecht komt, krijg je aan de start van het traineeship een mentor toegewezen. Je mentor helpt je gedurende het programma met dingen waar je tegenaan loopt als starter en met het uitstippelen van je loopbaan.

Trainingsprogramma

Naast je werkzaamheden volg je een trainingsprogramma, met meerdaagse trainingen zoals 'Effectief Beïnvloeden' en 'Politiek Bestuurlijke Gevoeligheid'. Je doet dit niet alleen: vanaf het begin van je traineeship ben je onderdeel van een traineegroep. Er worden activiteiten voor jou en je traineegroep georganiseerd om je verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en om Rijkswaterstaat beter te leren kennen. Na 2 jaar weet je goed welke functies bij je passen en kan je uitstromen naar een vaste baan in 1 van de regio's.

Voordelen van het regio Traineeship

Startsalaris

Je krijgt een startsalaris van € 3119 bij een werkweek van 36 uur.

Jouw ontwikkeling

Je ontwikkelt je in 2 jaar tijd tot volwaardig professional binnen jouw vakgebied.

Persoonlijke begeleiding

Naast je dagelijkse werkzaamheden krijg je een uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma en een persoonlijke mentor.

Bijdrage aan Nederland

Je levert vanaf je eerste dag een bijdrage aan een leefbaar en bereikbaar Nederland.

Heb je vragen over het regio traineeship? Neem contact op.

Willem van den Berg (Coördinator Regio Traineeship)

Op de hoogte blijven van traineeships bij Rijkswaterstaat?