Maak jij het verschil binnen jouw regio?

Regio Traineeship

Heb jij je hbo- of wo-studie (bijna) afgerond en wil jij je verder ontwikkelen binnen de vakgebieden assetmanagement, mobiliteit en watermanagement of duurzame leefomgeving en milieu? En vind jij het leuk om te werken in één van de regio’s van Rijkswaterstaat die het hart vormen van de Nederlandse infrastructuur? Dan is het Regio Traineeship iets voor jou!

De volgende lichting van het Regio Traineeship start 28 augustus 2023. Van 8 tot 29 mei 2023 komt de vacature online. Eerder solliciteren of starten is helaas niet mogelijk. Eerder op zoek naar een interessante functie? Neem dan een kijkje bij onze vacatures.

Ik ben Jochem en ik heb civiele techniek gestudeerd in Den Haag. Ik werk nu als regio trainee bij Rijkswaterstaat. (Een pictogram van een oog met daarin de tekst: Kijk mee. Beeldtekst: Met regio trainee Jochem van der Ham.) OPGEWEKTE MUZIEK Een halfjaar geleden ben ik begonnen bij Rijkswaterstaat. Wat mij heel erg aansprak, is dat je zelf invulling kunt geven aan het traineeship. Na een trainingsprogramma ga je als volwaardig teamlid aan de slag. Dat doe je samen met een hele leuke groep andere trainees. Kijk, dit is een van de projecten waar ik aan meewerk. Het vervangen van het Ringvaartaquaduct bij de A4, een uniek project. Want hoe ga je dat nou eigenlijk doen? Ga je het nat slopen zodat de scheepvaart er nog doorheen kan? Of ga je het droog slopen en daarbij damwanden bouwen? Mijn andere projecten lopen op de A16. Hierbij meten speciale sensoren in het wegdek de bandenspanning van vrachtauto's en wanneer we een afwijking constateren sturen we een bericht naar het deelnemende bedrijf. Zo proberen we de klapbanden en dus files te verminderen. Lijkt jou dit nou ook leuk? Rijkswaterstaat is op zoek naar nieuwe regio trainees. Dus heb jij net of bijna je technische studie afgerond? Kijk dan voor een traineeship op onze site. (Het beeld wordt geel. Een pictogram van een oog met daarin de tekst: Kijk mee. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beeldtekst: Werken bij Rijkswaterstaat. Werk dat je moet zien.) DOOR DE OPGEWEKTE MUZIEK KLINKT EEN DRILBOOR

Het gebeurt in de regio

Bij Rijkswaterstaat is Nederland opgedeeld in 7 regio’s. De medewerkers binnen deze onderdelen zijn verantwoordelijk voor alle objecten van Rijkswaterstaat (wegen, vaarwegen, bruggen, sluizen, wateren en keringen) die zich in die regio bevinden. Samen met de andere (landelijke) onderdelen van Rijkswaterstaat werken zij aan het optimaal beheer, het gebruik én de ontwikkeling van alle netwerken van Rijkswaterstaat. Naast andere onderdelen van Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten, bedrijven en kennisinstituten belangrijke partners van de regionale onderdelen.

Bijzondere objecten en uitdagingen per regio

Iedere regio heeft zijn eigen bijzondere objecten en uitdagingen. Zo beheert regio Midden-Nederland bijvoorbeeld het grootste zoetwaterreservoir van Nederland (het IJsselmeer), inclusief de Afsluitdijk. Daarentegen is West-Nederland Zuid een gebied waar de zee en rivieren een grote invloed hebben en waar waterveiligheid centraal staat. Regio West-Nederland Noord is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van onder andere onze hoofdstad Amsterdam en van Schiphol. Regio Zuid-Nederland beheert alle (vaar)wegen, wateren en objecten in Brabant en Limburg, zoals de snelweg A2 en de Maas.

Regio Oost-Nederland is de rivierendienst van Rijkswaterstaat en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in Overijssel en Gelderland. Tenslotte beheert regio Zee en Delta onder andere de wereldberoemde Oosterscheldekering, onderdeel van de deltawerken die Nederland tegen het water te beschermen. Tijdens het Regio Traineeship kun jij ervaring opdoen in verschillende regio's of ervoor kiezen 2 opdrachten in dezelfde regio uit te voeren.

Welke track kies jij?

Het Regio Traineeship is opgedeeld in 3 richtingen, de zogenoemde tracks. Je solliciteert op de track die het beste bij jouw interesses en achtergrond past. In 2 jaar tijd zal jij je ontwikkelen tot een volwaardig professional binnen dit vakgebied. Bij alle tracks werk je samen met experts van Rijkswaterstaat en bijvoorbeeld met provincies, gemeenten en waterschappen.

Werken en leren binnen jouw vakgebied

In 2 jaar tijd ontwikkel jij je binnen het door jou gekozen vakgebied. Je opdrachten duren steeds 12 maanden. Je start in de regio West-Nederland Zuid (Rotterdam, Dordrecht en Rijswijk), Zee en Delta (Middelburg, Rijswijk, Terneuzen en Goes), Midden-Nederland (Utrecht en Lelystad), West-Nederland Noord (Haarlem, Amsterdam en IJmuiden), Oost Nederland (Arnhem) of Zuid-Nederland (Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Tilburg en Roermond).

Naast dagelijkse begeleiding op de afdelingen waar je terecht komt, krijg je aan de start van het traineeship een mentor toegewezen. Je mentor helpt je gedurende het programma met dingen waar je tegenaan loopt als starter en met het uitstippelen van je loopbaan.

Trainingsprogramma

Naast je werkzaamheden volg je een trainingsprogramma, met meerdaagse trainingen zoals 'Effectief Beïnvloeden' en 'Politiek Bestuurlijke Gevoeligheid'. Je doet dit niet alleen: vanaf het begin van je traineeship ben je onderdeel van een traineegroep. Er worden activiteiten voor jou en je traineegroep georganiseerd om je verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en om Rijkswaterstaat beter te leren kennen. Na 2 jaar weet je goed welke functies bij je passen en kan je uitstromen naar een vaste baan in 1 van de regio's.

Voordelen van het Regio Traineeship

Startsalaris

Je krijgt een startsalaris van € 3119 bij een werkweek van 36 uur.

Jouw ontwikkeling

Je ontwikkelt je in 2 jaar tijd tot volwaardig professional binnen jouw vakgebied.

Persoonlijke begeleiding

Naast je dagelijkse werkzaamheden krijg je een uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma en een persoonlijke mentor.

Bijdrage aan Nederland

Je levert vanaf je eerste dag een bijdrage aan een leefbaar en bereikbaar Nederland.

Twijfel niet langer!

Weet je nog niet precies welke kant je op wil, maar weet je wel zeker dat je een bijdrage wil leveren aan Nederland en Rijkswaterstaat? Dan nodigen we je van harte uit om kennis met ons te maken. We verwelkomen je graag met een (digitale) kop koffie en een goed gesprek.

Heb je vragen over het Regio Traineeship? Neem contact op.

Willem van den Berg (Coördinator Regio Traineeship)

Op de hoogte blijven van traineeships bij Rijkswaterstaat?