Zorg jij voor een soepele doorvaart?

Bekijk onze vacatures voor nautisch operator

Brugwachter en sluiswachter

De mannen en vrouwen die bruggen en sluizen bedienen vanuit de centrale verkeersleiding zijn onze nautisch operators. De mensen die op locatie (brug of sluis) werken, zijn beter bekend als brug- en sluiswachter. Hoewel er veel overlap is, zijn er toch verschillen. Als brug- en sluiswachter werk je vanaf één object. Als nautisch operator ben je met je team verantwoordelijk voor een groot gebied. En regel je het scheepvaartverkeer in jouw regio.

Communicatie en nog eens communicatie

Om je werk zo goed mogelijk te doen, is goede communicatie van groot belang. Recreatie- en beroepsvaartschippers rekenen op jou om ze snel en soepel door de vaarwegen te laten gaan. Via marifoon houd je contact en adviseer je ze over ligplaatsen en wanneer en hoe je een kolkindeling maakt.

Ben jij geschikt als nautisch operator?

Achtergrond & opleiding

Je hebt minimaal een mbo-4 diploma. Een specifieke richting is daarbij niet vereist. Wij bieden je direct een opleiding aan als voorbereiding op je nieuwe rol, zowel theorie als meteen in het werkveld zelf. Waarbij je modules volgt.

Geen 9-tot-5-rooster

Samen met je team werk je in roosterdienst, ook in het weekend en buiten de reguliere kantoortijden. Want het vaarverkeer gaat natuurlijk 24/7 door.

Auto

Je bent in het bezit van een auto en rijdt tussen de verschillende werklocaties die per dienstrooster kunnen verschillen. Want samen met jouw team beman je de verschillende brug- en sluiscomplexen. Per regio is het aantal objecten en de afstand ertussen verschillend. Maximale reisafstand is 60 minuten.

Salaris

Je ontvangt minimaal € 2.482,- en maximaal € 3.097,- bruto per maand (overheidsklasse 6) bij een werkweek van 36 uur. Hier komt, afhankelijk van je rooster, 20% tot 30% bij door de onregelmatigheidsvergoeding.

Selectietraject

De selectie vindt plaats aan de hand van jouw motivatiebrief en een cv. Daarop volgt een e-assessment. Afhankelijk van de resultaten uit dit assessment word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Na selectie vindt er gesprek plaats over arbeidsvoorwaarden.

Veelgestelde vragen

Een gemiddelde dag bestaat niet! Je werkzaamheden zijn erg afhankelijk van bijvoorbeeld het weer en de waterstand. Ook wisselen je werkzaamheden per seizoen. In de wintermaanden bedien je bruggen bijvoorbeeld alleen op aanvraag. In de zomermaanden is het natuurlijk veel drukker op het water en ook dat beïnvloedt jouw werkdag.

Tijdens de opleiding behaal je veertien nautische certificaten. Uiteenlopend van brug- of sluisbediening en marifonie tot aan bedienen op afstand en communicatie. Houd rekening met een deel praktijk- en zelfstudie. De studielocaties zijn Utrecht of Rotterdam Alexandrium bij de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding. Goed om te weten: bijna 99% van de deelnemers haalt het diploma!

Vaak zijn het uiteenlopende gebeurtenissen die het werk afwisselend maken! De sluis moet gevuld, geschut en de brug gedraaid worden waardoor het verkeer wordt stopgezet. Daarna moet alles in goede volgorde afgewerkt worden. Kortom: stressbestendigheid is een vereiste.

Meestal bestaat het totale team uit ongeveer 12 personen per sluis- en brugcomplex. Vaak werk je op meerdere complexen: dit verschilt per regio en afhankelijk van de drukte draai je een dienst alleen of met 2 of 3 collega’s. Je werkt daarnaast nauw samen met andere partijen, zoals het waterschap en de Waterpolitie.

Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk contract van een jaar. Functioneer je goed? En rond je alle opleidingen af? Dan zetten we jouw tijdelijke dienstverband om naar een vast contract.

Voor de volgende 5 regio’s: regio West-Nederland (voor de vaarwegen vanaf omgeving Dordrecht tot en met een gedeelte in Zeeland), regio Midden-Noord Zeeland (Vrouwenpolder, Hansweert en Bruinisse), Zuidwest-Nederland (Zeeuws Vlaanderen), Noordoost-Nederland (Lelystad, Eefde, Kornwerderzand, Schuilenburg, Zwolle, Lemmer) en regio Zuidoost-Nederland (vanuit Tilburg bedien je de diverse Brabantse en Limburgse kanalen en rivieren).

Ben jij geschikt als nautisch operator?

Je hebt minimaal een mbo-4 diploma. Een specifieke richting is daarbij niet vereist. Wij bieden je direct een opleiding aan als voorbereiding op je nieuwe rol, zowel theorie als meteen in het werkveld zelf. Waarbij je <AANTAL> modules volgt.
Passen deze punten bij jouw persoonlijkheid?

Vragen over de functie brugwachter en sluiswachter? Neem contact op.

Eli Wuarbanaran (Nautisch/Maritiem)