Zorg jij voor een goede doorstroming?

Bekijk vacatures nautisch verkeer 19

Nautisch verkeer bij Rijkswaterstaat

Als je werkt op of aan het water bij Rijkswaterstaat, dan zorg jij samen met je team voor een goede doorstroming op onze vaarwegen. Wist je dat de Nederlandse vaarwegen horen bij de drukste ter wereld? Met of zonder nautische achtergrond kun jij je hier volop ontwikkelen. Benieuwd naar de nautische functies bij Rijkswaterstaat? Bekijk de video en lees snel verder.

(Een roze horizon. Een schip vaart door rustig water. Twee mannen zwaaien naar iemand op een vaartuig van Rijkswaterstaat.) VREDIGE MUZIEK WORDT GELEIDELIJK AAN STUWENDE MUZIEK RADIOCOMMUNICATIE Ja, goedemiddag. Wij komen de buitenhaven uit en gaan een stukje in de opvaart. MANNENSTEM: Ontvangen. Over and out. (Een man speurt met een verrekijker het water af.) VOICE-OVER: Bij Rijkswaterstaat zorgen wij er 24 uur per dag voor dat iedereen onder alle omstandigheden veilig en vlot gebruik kan maken van de vaarwegen. Onze verkeersleiders zijn daarbij onze handen en ogen op het water. ANTHONIE SCHROEVERS: Hiervoor heb ik gevaren. Je kent het huisje-boompje-beestjeverhaal: vrouw, kind, ik wou meer thuis zijn. Dus ik ben op zoek gegaan naar iets passends voor mij, iets nautisch. En zodoende ben ik bij Rijkswaterstaat terechtgekomen als verkeersleider. ANTHONIE: Het wordt voor u de oostsluis. Er is geen uitvaart. Nog driemaal tegenliggende vaart. MAN: Pascal, Pascal, de RWS 78. VOICE-OVER: Als mobiel verkeersleider zie je er vanaf een van onze dienstvaartuigen samen met je team op toe of de geldende regels worden nageleefd. Hierbij treed je op als handhaver en sta je voortdurend in contact met de vaartuigen in jouw omgeving en de collega's van de verkeerscentrales. Goedemiddag, Lode Vermorken, Rijkswaterstaat. LODE VERMORKEN: Wat me het meeste aanspreekt in mijn werk, is de vrijheid. Je mag zelf bepalen wat je doet en hoe je dat inplant. We werken in ploegendiensten, onregelmatig. De dienst zelf is iedere keer anders. (Aldus Lode Vermorken. Anthonie Schroevers:) DE STUWENDE MUZIEK SPEELT VERDER ANTHONIE: Mijn werkdag begint als volgt: we bespreken alles wat in het blokgebied gebeurt. Dus: wat zijn de bijzonderheden? Welke schepen varen er? Wat komt er aan in de havens? Dan is de wacht overgedragen, dus neem ik het over van mijn collega. En zo begint eigenlijk de werkdag voor ons. LODE: Samenwerken met collega's is heel belangrijk. De ideale collega, dat is een teamplayer, iemand waar je van op aan kan, iemand die aardig is, maar ook rechtvaardig is. Je moet weten wat je aan elkaar hebt. VOICE-OVER: Zoek je een dynamische baan in de scheepvaart waarbij je toch iedere dag weer thuiskomt? Misschien is Rijkswaterstaat dan wel wat voor jou. (Anthonie fietst fluitend naar huis. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op werkenbij.rijkswaterstaat.nl/vacatures. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2022.) ANTHONIE FLUIT EEN VROLIJK DEUNTJE

Wil jij aan de slag in een nautische functie bij Rijkswaterstaat?

Maak kennis met onze functies op of aan het water:

Brugwachter en sluiswachter

Als nautisch operator bij Rijkswaterstaat, ook wel bekend als brugwachter en sluiswachter, werk je niet op het water, maar in een verkeerscentrale. Daar bedien je bijvoorbeeld bruggen, sluizen en stuwen met behulp van slimme digitale systemen en camera’s. Ook ben je verantwoordelijk voor het inschatten van risico’s en calamiteiten voor het verkeer en het maken van afspraken met verkeersleiders en (vaar)weggebruikers. Een functie waarin je op het snijvlak van operationeel watermanagement en ICT werkt en alles leert over de procedures op en rond het water.
Lees meer
Je werkt op het snijvlak van watermanagement en ICT

Verkeersleider scheepvaart

Het weer, de windkracht, de hoogte van het water en de verkeersdrukte op het water: je hebt het niet in de hand. Maar wat er ook gebeurt, vanuit jouw verkeerspost zorg je voor goede doorstroming van de scheepvaart. Als verkeersleider scheepvaart houd je het scheepvaartverkeer in de gaten vanaf een centrale post. Je voorziet alle vaarweggebruikers, beheerders en hulpdiensten op tijd van belangrijke verkeersinformatie. Zijn er afwijkende situaties of incidenten? Jij houdt het hoofd koel en beslist welke maatregelen je neemt. Waar nodig geef je aanwijzingen aan het scheepvaartverkeer. Ook verricht je administratieve taken en controleer je reis-, scheeps- en ladinggegevens.
Lees meer
Weer, wind of verkeersdrukte? Jij zorgt voor een goede doorstroming van de scheepvaart

Varend verkeersleider

’s Ochtends stap je aan boord van een van onze patrouillevaartuigen of snelle interventievaartuigen (Rhibs). Hiermee vaar je op grote rivieren, kanalen en meren in heel Nederland. Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) ben je bovendien verantwoordelijk voor het handhaven van wet- en regelgeving op het water. Een aantal mobiel verkeersleiders heeft ook de rol van Officier van Dienst (OVD). Een OVD wordt opgeroepen bij grotere incidenten en handelt samen met hulpdiensten de gevolgen van het incident af.
Lees meer
Als varend verkeersleider is het water jouw werkplek

Gezagvoerder op het water

Als verantwoordelijke voor het schip en de bemanning beoordeel je de veiligheid en uitvoerbaarheid van binnenkomende vaaropdrachten. Vervolgens vertaal je deze naar werkzaamheden en instructies voor je collega’s. Ook ben je verantwoordelijk voor het houden van veiligheidsoefeningen en houd je toezicht op de scheepvaart en waterkwaliteit. Signaleer je knelpunten in de werkprocessen? Dan kom jij proactief met voorstellen voor efficiëntere en veiligere werkwijzen en methoden. Zo streef je ernaar om je werk elke dag beter te doen, samen met je collega-bemanningsleden.
Als gezagvoerder zorg je voor veiligheid en efficiëntie op het water

Werken op of aan het water?

Ontmoet onze nautische collega’s tijdens de Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september 2022

Stap aan boord van één van onze schepen
Kilometer kanalen en rivieren
3.462
Kilometer zeetoegangsgeulen en zeecorridors
3.544
Sluiscomplexen
93
Bruggen
328

Ben jij klaar om te investeren in jouw toekomst?

Heb jij je mbo-diploma in de maritieme sector? Dan investeren wij in je opleiding tot gezagvoerder, verkeersleider of nautisch operator. Terwijl je aan de slag gaat in de praktijk word je intern opgeleid op kosten van Rijkswaterstaat.

Bovendien zijn er volop mogelijkheden om door te groeien. Al binnen drie jaar kun je, met de juiste opleidingen, doorstromen naar een functie zoals varend verkeersleider of verkeersleider scheepvaart.

Vragen over nautisch verkeer? Neem contact op.

Mireille van der Meer (Recruiter)