Zorg jij voor een goede doorstroming?

Bekijk vacatures nautisch verkeer 15

Nautisch verkeer bij Rijkswaterstaat

Nederland is hét Europese knooppunt van transport over water. De Nederlandse vaarwegen horen bij de drukste ter wereld en vormen een complex verkeersnetwerk. Onze (varend) verkeersleiders, bemanningsleden en operators zorgen 24/7 dat alles goed verloopt op onze vaarwegen. En daarbij zoeken ze versterking. Iets voor jou? Lees meer over onze functies op en rond het water en het uitgebreide opleidingsprogramma.

Kilometer kanalen en rivieren
3.462
Kilometer zeetoegangsgeulen en zeecorridors
3.544
Sluiscomplexen
93
Bruggen
328

Varend verkeersleider

’s Ochtends stap je aan boord van een van onze patrouillevaartuigen of snelle interventievaartuigen (Rhibs). Hiermee vaar je op grote rivieren, kanalen en meren in heel Nederland. Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) ben je bovendien verantwoordelijk voor het handhaven van wet- en regelgeving op het water. Een aantal mobiel verkeersleiders heeft ook de rol van Officier van Dienst (OVD). Een OVD wordt opgeroepen bij grotere incidenten en handelt samen met hulpdiensten de gevolgen van het incident af.
Lees meer
Als varend verkeersleider is het water jouw werkplek

Verkeersleider scheepvaart

Het weer, de windkracht, de hoogte van het water en de verkeersdrukte op het water: je hebt het niet in de hand. Maar wat er ook gebeurt, vanuit jouw verkeerspost zorg je voor goede doorstroming van de scheepvaart. Als verkeersleider scheepvaart houd je het scheepvaartverkeer in de gaten vanaf een centrale post. Je voorziet alle vaarweggebruikers, beheerders en hulpdiensten op tijd van belangrijke verkeersinformatie. Zijn er afwijkende situaties of incidenten? Jij houdt het hoofd koel en beslist welke maatregelen je neemt. Waar nodig geef je aanwijzingen aan het scheepvaartverkeer. Ook verricht je administratieve taken en controleer je reis-, scheeps- en ladinggegevens.
Lees meer
Weer, wind of verkeersdrukte? Jij zorgt voor een goede doorstroming van de scheepvaart

Scheepvaart-operator

Als scheepvaart-operator werk je niet op het water, maar in een verkeerscentrale. Daar bedien je bijvoorbeeld bruggen, sluizen en stuwen met behulp van slimme digitale systemen en camera’s. Ook ben je verantwoordelijk voor het inschatten van risico’s en calamiteiten voor het verkeer en het maken van afspraken met verkeersleiders en (vaar)weggebruikers. Een functie waarin je op het snijvlak van operationeel watermanagement en ICT werkt en alles leert over de procedures op en rond het water.
Lees meer
Je werkt op het snijvlak van watermanagement en ICT

Gezagvoerder op het water

Als verantwoordelijke voor het schip en de bemanning beoordeel je de veiligheid en uitvoerbaarheid van binnenkomende vaaropdrachten. Vervolgens vertaal je deze naar werkzaamheden en instructies voor je collega’s. Ook ben je verantwoordelijk voor het houden van veiligheidsoefeningen en houd je toezicht op de scheepvaart en waterkwaliteit. Signaleer je knelpunten in de werkprocessen? Dan kom jij proactief met voorstellen voor efficiëntere en veiligere werkwijzen en methoden. Zo streef je ernaar om je werk elke dag beter te doen, samen met je collega-bemanningsleden.
Als gezagvoerder zorg je voor veiligheid en efficiëntie op het water

Opleiding en doorgroeien

Heb jij je mbo-diploma in de maritieme sector? Dan investeren wij in je opleiding tot gezagvoerder, verkeersleider of nautisch operator. Terwijl je aan de slag gaat in de praktijk word je intern opgeleid op kosten van Rijkswaterstaat.

Bovendien zijn er volop mogelijkheden om door te groeien. Al binnen drie jaar kun je, met de juiste opleidingen, doorstromen naar een functie als bijvoorbeeld varend verkeersleider of verkeersleider scheepvaart.

Vragen over nautisch verkeer? Neem contact op.

Mireille van der Meer (Recruiter)