Stap aan boord, kom werken bij de Rijksrederij

Bekijk onze vacatures

Rijksrederij

De Rijksrederij beheert, bemant en onderhoudt 100 specialistische schepen en stelt deze beschikbaar aan diverse overheidsorganisaties. Dagelijks werken er 60 medewerkers op kantoor en ruim 290 bemanningsleden op de schepen aan de inzet van een effectieve en efficiënte vloot voor de Douane, de Kustwacht, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rijkswaterstaat.

Klaar om aan boord te stappen. Ontdek de werkvelden

Markeren

Om ervoor te zorgen dat schepen op een veilige manier rivieren en havens kunnen naderen, zorgt de Rijksrederij voor de plaatsing en het onderhoud van vaarwegmarkeringen zoals lichtboeien, bakens en tonnen. Als toekomstige collega op een markeerschip zal je een cruciale rol spelen in het waarborgen van de maritieme veiligheid. Met jouw team ben je verantwoordelijk voor het nauwkeurig positioneren en onderhouden van deze markeringen, waardoor de scheepvaart veilig kan plaatsvinden.
Zorg voor veilige waterwegen: plaatsing en onderhoud vaarwegmarkeringen

Patrouille en handhaving

De Rijksrederij zet patrouilleschepen in om diverse taken op het water uit te voeren, zoals handhaving en verkeersbegeleiding. De Rijksrederij geeft hiermee ook ondersteuning aan de Kustwacht en Douane. Schepen kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld drugstransporten tegen te gaan of te helpen bij reddingsacties en patrouilletaken op zee. Je draagt bij aan de veiligheid en naleving van de maritieme regelgeving.
Zorg voor maritieme veiligheid

Meten

De Rijksrederij beschikt over geavanceerde meetvaartuigen die worden ingezet voor vaargeuldieptemetingen, water- en bodemonderzoek. Als toekomstige collega ben je samen met een meetleider betrokken bij het uitvoeren van deze metingen. De informatie die je verzameld is zeer belangrijk voor werk van Rijkswaterstaat, zoals het bedienen van keringen, spuien en gemalen. Ook kan door jouw werk de kwaliteit van het water gemonitord worden. Zo draag je bij aan de gezondheid van onze wateren.
Meet en bewaak de gezondheid van onze wateren

Visserij en onderzoek

De Rijksrederij voert visserijonderzoeken uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Als lid van het team draag je bij aan deze onderzoeken en help je belangrijke informatie te verzamelen over de visstanden en de gezondheid van onze zeeën. Een voorbeeld van zo'n onderzoek is het Noordzee Haringlarven survey, waarbij de hoeveelheid haringlarven te meten. Jouw werkzaamheden ondersteunen duurzame visserijpraktijken en dragen bij aan de bescherming van het ecosysteem.
Onderzoek de visstanden en de gezondheid van onze zeeën

Jouw talenten

Op onze schepen zijn onder andere matrozen, koks, werktuigkundigen, stuurmannen en kapiteins werkzaam.

Ben je benieuwd wat jij met jouw achtergrond kan doen?

Als matroos ben jij verantwoordelijk voor verschillende taken aan boord van onze schepen. Dit omvat het snijden en branden van kettingen, wachtlopen op de brug, schoonmaakwerkzaamheden, assisteren bij werkzaamheden in de machinekamer, kombuiswerkzaamheden en zelfstandig varen met een snelle bijboot.

Deze taken vinden voornamelijk plaats op schepen die betrokken zijn bij visserijonderzoek, meten of markeren. Hierbij wordt onder andere de vispopulatie in de Nederlandse wateren gemonitord en de boeien onderhouden op de vaarwegen. Je zult werken als onderdeel van een bemanningsteam, waarbij je op verschillende schepen kan worden ingezet.

Het werk als werktuigkundige zeegaande schepen kan per schip verschillen. Zo is het ene schip bijvoorbeeld groter en uitgerust met ingewikkeldere installaties, dan de ander. Werkzaamheden waaraan je onder andere kunt denken, zijn:

  • Het uitvoeren van controles aan alle aanwezige mechanische, koeltechnische, hydraulische, pneumatische en elektronische systemen aan boord.
  • Oplossen van storingen en deze noteren in de diverse journalen.
  • Collega's assisteren met alle werkzaamheden aan dek en het uitvoeren van onderhoud aan boord. Het schoonspuiten van een boei of met een snijbrander een ketting doorbranden is voor jou dan ook geen probleem.

Allemaal om er voor te zorgen dat de volledige vloot altijd kan worden ingezet.

Als stuurman zeegaande schepen draai je zelfstandig je wachten op de brug, coördineer je de werkzaamheden en houd je toezicht op de uitvoering daarvan. Je navigeert en houdt met het geïntegreerde brugsysteem toezicht op het vaartuig.

Deze taken vinden voornamelijk plaats op schepen die betrokken zijn bij visserijonderzoek, meten of markeren of handhaven. Hierbij wordt onder andere de vispopulatie in de Nederlandse wateren gemonitord en worden de boeien onderhouden op de vaarwegen of voer je kustwachttaken uit op kustwacht schepen belast met toezicht en handhavingswerkzaamheden. Je zult werken als onderdeel van een bemanningsteam, waarbij je op verschillende schepen kan worden ingezet.

Als gezagvoerder houd je je bezig met diverse taken zoals de planning, organisatie en uitvoering van uiteenlopende vaaropdrachten. Daarnaast ben jij:

  • Verantwoordelijk voor het vertalen van vaaropdrachten naar uit te voeren werkzaamheden en je bent in staat om hier een vaarplan voor op te stellen. Hierbij toets je de wensen van verschillende partijen op inhoudelijke consequenties voor de vaaropdracht en het vaarplan.
  • Verantwoordelijk voor het beoordelen van vaaropdrachten op nautische veiligheid en uitvoerbaarheid. Als de omstandigheden er om vragen pas je de planning van de vaaropdracht aan. Hierbij kom je zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen van verschillende opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat.
  • Verantwoordelijk voor het periodiek uitvoeren van veiligheidsoefeningen met het vaartuig en bemanning.

Investeer in jouw toekomst

Ontwikkeling om te groeien

Binnen Rijkswaterstaat wordt sterk vanuit competenties gedacht. Je hoeft nu nog niet alle vinkjes te hebben. We vinden het vooral belangrijk dat je jezelf wilt ontwikkelen. 

Niet alleen ontwikkel je je op inhoudelijk vlak, ook werk je aan je communicatieve vaardigheden en je kwaliteiten als adviseur. Daarnaast heb je meestal ook andere rollen en word je breder inzetbaar. Wat je daarvan leert, neem je in je verdere carrière mee.

Logisch: goede arbeidsvoorwaarden

Bij veel organisaties is er weinig balans tussen werk en privé. Bij ons is een druk privéleven goed in te passen met de 36-urige werkweek. 

Met je individueel keuzebudget kun je meer dagen kopen of juist sparen voor een grote aankoop. Je arbeidsvoorwaardenpakket stel je dus gedeeltelijk zelf samen. Omdat we groei en ontwikkeling belangrijk vinden, bieden we ook verschillende (om)scholings- en studieregelingen.

Talent als basis, diversiteit als kracht

Wat je, terecht, veel hoort tegenwoordig is de inclusieve organisatie. Rijkswaterstaat biedt ruimte voor iedereen en maakt dankbaar gebruik van de kracht van diversiteit van medewerkers. 

Dat brengt betere resultaten voor Nederland. Dankzij verschillen worden we beter en voelt iedereen zich betrokken en gewaardeerd. We zijn benieuwd naar jouw verhaal en nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

Online koffie?

Benieuwd of de Rijksrederij bij Rijkswaterstaat iets voor jou is? Laat je inspireren door onze collega’s. Ze vertellen je meer over het werk en de impact ervan op Nederland. Meld je aan door contact op te nemen met de recruiters aan het einde van deze pagina.
Meld je aan voor een digitaal kop koffie!

Vragen over nautisch verkeer? Neem contact op.

Eli Wuarbanaran (Rijksrederij)