Zorg jij voor veiligheid op het water?

Bekijk onze vacatures

Varend verkeersleider

Nederland kent het drukste vaarwegennet ter wereld. Als varend verkeersleider ben je verantwoordelijk voor scheepvaartverkeer dat vlot doorstroomt. Op een veilige manier met oog voor het milieu. Je leeft de aan het scheepvaartverkeer gestelde randvoorwaarden en milieuwetgeving na. Je voert toezicht- en handhavingstaken uit zoals inspecties, vergunningencontrole en landelijke en regionale prioriteiten.

Handhaven als het kan, optreden als het moet

Bij overtredingen treed je handelend op als Toezichthouder (Bestuursrecht) of Buitengewoon Opsporingsambtenaar (Strafrecht). Met als instrumenten: het opstellen van boeterapporten of processen-verbaal. Daarnaast zorg je mede voor de juiste afhandeling van incidenten en aanvaringen binnen jouw werkgebied.

‘Als varend verkeersleider ben je hét aanspreekpunt op het water’

Voor hij 12 jaar geleden als varend verkeersleider bij Rijkswaterstaat begon, had Joost Jansen al een hele carrière op het water achter de rug. Die ervaring komt hem nog dagelijks van pas.
Lees het interview
‘Als iedereen weer tevreden op weg is, dan ben ik ook tevreden.'

Veelgestelde vragen

Een gemiddelde dag bestaat niet voor een varend verkeersleider! Je werkzaamheden zijn erg afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Als varend verkeersleider zorg jij samen met je collega's voor een vlotte, veilige en milieubewuste doorstroming van het vaarverkeer.

Indien nodig volg je de verkeersmanagement gerichte praktijkopleidingen en ben je bereid om de benodigde opleidingsmodules uit de Nautische Leerlijnen te volgen.

Als varend verkeersleider begeleid je het scheepvaartverkeer bij onder andere evenementen, incidenten, werkzaamheden en bijzondere transporten. Wanneer er een calamiteit plaatsvindt, zorg jij ervoor dat de hulpdiensten hun werk kunnen doen en dat de vaarweg snel weer vrij is. Ook ondersteun je als varend verkeersleider de hulpdiensten bij opsporing, zoals bij vermiste personen. Geen dag is hetzelfde!

Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk contract van een jaar. Functioneer je goed? En rond je alle opleidingen af? Dan zetten we jouw tijdelijke dienstverband om naar een vast contract.

Omdat een varend verkeersleider onregelmatige diensten werkt (vroeg, laat of ‘s nachts) en ook in de weekenden en op feestdagen, is er sprake van een onregelmatigheidstoeslag (ongeveer 20 tot 30%). De hoogte is maandelijks afhankelijk van de soort gewerkte diensten (vroeg, laat of ’s nachts) en de hoeveelheid diensten die een varend verkeersleider werkt. In cao Rijk staat de hoogte van de toeslagen.

Ben jij geschikt als varend verkeersleider?

Achtergrond & opleiding

Je hebt minimaal een mbo-4 diploma, groot vaarbewijs A en B, een marifooncertificaat en een radardiploma. Bij voorkeur heb je het certificaat Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Voor het inzetgebied Westerschelde dien je ook in bezit te zijn van SMBW-vaarbevoegdheid met reizen nabij internationale kust, Radarnavigator en een monsterboekje.

Geen 9-tot-5 rooster

Samen met je team werk je in roosterdienst, ook in het weekend en buiten de reguliere kantoortijden. Want het vaarverkeer gaat natuurlijk 24/7 door.

In de buurt

Je woont op maximaal 1 uur rijden van de centrale, vanwege je onregelmatige rooster en oproepbasis. Je beschikt over rijbewijs B en in bezit van een auto als je van ver moet komen.

Salaris

Je ontvangt minimaal € 2.615,- en maximaal € 3.376,- bruto per maand (overheidsklasse 7). Daar komt een onregelmatigheidstoeslag bij (ongeveer 20 tot 30%), afhankelijk van de soort en hoeveelheid gewerkte diensten. Hiermee vul jij je inkomen verder aan. In de CAO Rijk staat de hoogte van de toeslagen.

Selectietraject

De selectie vindt plaats aan de hand van jouw motivatiebrief en een cv. Daarop volgt een e-assessment. Afhankelijk van de resultaten volgt er na het assessment een eerste solliciatiegesprek. Na selectie vindt er gesprek plaats over arbeidsvoorwaarden.

Vragen over de functie varend verkeersleider?

Sanjana Soekhoe (Brug- en Sluiswachters, Varend verkeersleider en Verkeersleider scheepvaart)