Zorg jij ervoor dat incidenten goed afgehandeld worden?

Bekijk onze vacatures

Verkeersleider scheepvaart

Beschik jij over kennis van de Nederlandse waterwegen? Zorg jij er straks voor dat incidenten op het water goed en snel afgehandeld worden? En zorg jij ervoor dat schepen vlot en veilig hun bestemming bereiken?

Het weer, mensen en materieel zijn onvoorspelbaar. Maar wat er ook gebeurt, vanuit jouw verkeerscentrale zorg je voor goede doorstroming van de scheepvaart. Hiertoe verzamel, registreer en verstrek je informatie over de verkeersafwikkeling, incidenten en calamiteiten. Waar nodig geef je verkeersaanwijzingen aan het scheepvaartverkeer.

Ook heb je samen met je collega’s een meldkamerfunctie voor zaken als belemmeringen of milieuvervuiling door een schip. Zijn er afwijkende situaties of incidenten? Jij houdt het hoofd koel, speelt goed in op de gebeurtenissen en treedt besluitvaardig op.

Ben jij een geschikte verkeersleider scheepvaart?

Achtergrond & opleiding

Je hebt minimaal een mbo-3-diploma en je beschikt over nautische affiniteit.

Geen 9-tot-5 rooster

Samen met je team werk je in roosterdienst, ook in het weekend en buiten de reguliere kantoortijden. Want het vaarverkeer gaat natuurlijk 24/7 door.

In de buurt

Je woont op maximaal 45 minuten reistijd van de plaats die in de vacature vermeld staat, omdat je snel ter plaatse moet kunnen zijn.

Salaris

Je ontvangt minimaal € 2.623,- en maximaal € 3.546,- bruto per maand. Daarbij komt nog een onregelmatigheidstoeslag (ongeveer 20 tot 30%), afhankelijk van de soort en hoeveelheid gewerkte diensten. Hiermee vul jij je inkomen verder aan. In de cao Rijk staat de hoogte van de toeslagen.

Selectietraject

De selectie vindt plaats aan de hand van jouw cv en eventueel motivatiebrief. Kom je door deze selectie heen? Dan wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daaropvolgend maak je een aantal assessments en voer je een aantal tests uit. Als laatste stap vindt er een arbeidsvoorwaardelijk gesprek plaats.

Iedere donderdag kennismaken met nautisch Rijkswaterstaat

Heb jij interesse in een van de nautische functies of wil je weten wat jij met jouw nautische ervaring kunt bij Rijkswaterstaat, meld je vrijblijvend aan voor een persoonlijk gesprek. Na aanmelding maakt onze nautisch specialist Marloes van Leijen een telefonische afspraak met je voor een informeel en oriënterend gesprek. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met jouw gegevens en is het gesprek vrijblijvend.

Verkeersleiders in de scheepvaart: ‘Een typische werkdag is er niet’

Jaap van der Veen (Nijmegen) en Roy Kint (Terneuzen) leggen uit wat zij het leukste vinden als verkeersleider scheepvaart.

Lees het interview

Veelgestelde vragen

Vaarweggebruikers, beheerders en hulpdiensten op tijd van belangrijke verkeersinformatie voorzien, dat is jouw missie. Een typische werkdag is lastig te beschrijven. Iedere dag is anders, de ene dag zal drukker zijn dan de andere dag. Dit hangt van de omstandigheden af, zoals het weer, drukte op het water en incidenten als aanvaringen

Om deze functie te mogen uitvoeren, volg je de Initiële Training (IT) van de NNVO (circa 4 maanden). Na deze training ga je door naar de interne Sector Training (circa 3 maanden). Na het succesvol behalen van alle vereiste opleidingen en bij goed functioneren, kom je in aanmerking voor een vaste aanstelling.

Het werk wordt uitdagend wanneer er afwijkende en incidentsituaties ontstaan. Dit werk is afhankelijk van veel factoren. Zo speelt het weer een grote rol, de drukte op het water en kunnen er onverwachte dingen gebeuren zoals bijvoorbeeld een aanvaring, scheepsongeval, stranding of zinkend schip. Het kan van rustig en overzichtelijk in één keer gaan naar enorm druk en spannend. Aan jou de taak om direct actie te ondernemen. Stressbestendig zijn is een must. Afhankelijk van de onverwachte situatie schakel je eventueel in- en externe hulp in. Als er een ongeluk of een andere calamiteit plaatsvindt, is de verkeerspost van Rijkswaterstaat de coördinator van de hulpverlening. De verkeerspost onderhoudt directe contacten met patrouilleschepen van Rijkswaterstaat, de politie en de havendiensten, met de regionale politie en brandweer, de drinkwater- en energiebedrijven en met andere verkeersposten in Nederland en België.

Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk contract van een jaar. Functioneer je goed? En rond je alle opleidingen af? Dan zetten we jouw tijdelijke dienstverband om naar een vast contract.

Omdat een verkeersleider scheepvaart onregelmatige diensten werkt (vroeg, laat of ‘s nachts) en ook in de weekenden en op feestdagen, is er sprake van een onregelmatigheidstoeslag (ongeveer 20 tot 30%). De hoogte is maandelijks afhankelijk van de soort gewerkte diensten (vroeg, laat of ’s nachts) en de hoeveelheid diensten die een verkeersleider scheepvaart werkt. In cao Rijk staat de hoogte van de toeslagen.

Is er op dit moment geen vacature beschikbaar voor de functie van verkeersleider scheepvaart maar ben je ervan overtuigd dat deze functie bij jou past? Neem contact op met recruiter Marloes van Leijen voor meer informatie.

Vragen over de functie verkeersleider scheepvaart?

Marloes van Leijen (Recruiter Nautisch verkeer)