Duurzaamheid in complexe infrastructuurprojecten

In het Kanaal van Gent naar Terneuzen komt een nieuwe grote sluis en de 2 bruggen (50 jaar oud) over het kanaal worden gemoderniseerd en op afstand bedienbaar gemaakt. Wie maakt deze moderne infrastructuur mogelijk? Technisch Weekblad volgt deze projecten en zoomt met 5 professionals in op het thema duurzaamheid.

Jaarlijks passeren ongeveer 60.000 zee- en binnenvaartschepen het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Deze vaarwegverbinding is van groot belang voor de beide havens en industrie langs het kanaal. Bovendien is het een schakel in de scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en Frankrijk. Maar als er zo’n groot economisch belang ligt, is er dan wel ruimte voor duurzaamheid?

Verrassende inzichten

Technisch Weekblad sprak diverse professionals bij Rijkswaterstaat en de aannemers en dat leidt tot verrassende inzichten. Hoe leidt een 3D-simulatie bijvoorbeeld tot minder CO2-uitstoot? Hoe kun je op 50 jaar oude draaibruggen energie besparen? En gaan efficiëntie en duurzaamheid soms niet gewoon hand in hand?

Rijkswaterstaat bouwt samen met Vlaanderen, in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie, een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex in Terneuzen. Het wordt 1 van de grootste sluizen ter wereld vergelijkbaar met die van IJmuiden, Panama en Antwerpen. Deze nieuwe sluis zorgt voor meer capaciteit voor de zee- en binnenvaart.

Samenwerking met Engie

Daarnaast pakken we in samenwerking met ENGIE de 2 draaibruggen over het Kanaal van Gent naar Terneuzen aan: de bruggen bij Sas van Gent en Sluiskil. Hierbij werkt een gemixt team van Rijkswaterstaters en ENGIE samen aan de modernisering van de technische installaties en het op afstand bedienbaar maken van deze bruggen.

Dankzij de nieuwe sluis en de modernisering van de draaibruggen is dit stukje infrastructuur straks weer klaar voor de toekomst. Daarvoor is een breed scala aan expertise nodig.

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten over de werkzaamheden aan de sluis en de draaibruggen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen?

Bekijk ons liveblog