Aan de slag als Natuur & Milieu expert?

Bekijk onze vacatures11

Natuur & Milieu binnen de regio’s van Rijkswaterstaat

Elke regio in Nederland heeft zijn unieke kenmerken en uitdagingen op het gebied van Natuur & Milieu. Rijkswaterstaat speelt hierin een cruciale rol door het onderhouden, beheren en aanleggen van (snel)wegen en hoofdvaarwegen, terwijl tegelijkertijd wordt gezorgd voor een duurzame en leefbare omgeving.

Van de projecten in de Waddenzee tot de innovatieve initiatieven in de Noordzee, elke regio biedt bijzondere kansen om bij te dragen aan de bescherming en verbetering van onze natuurlijke omgeving. Ontdek hieronder meer over de verschillende functies en de kenmerken per regio.

Klaar om aan de slag te gaan? Ontdek onze functies:

Een omgevingsmanager verbindt belangen & stakeholders. Bij de aanleg en het onderhoud van wegen en vaarwegen en natuurontwikkeling zijn doorgaans veel partijen betrokken met eigen belangen en wensen. Denk aan weggebruikers, bedrijven, omwonenden en gemeenten. Hoe ga je om met hinder en uiteenlopende vereisten van de verschillende stakeholders?

Een omgevingsmanager brengt als het ware de partijen bij elkaar en zorgt dat zij goed geïnformeerd worden over de te plannen werkzaamheden. Heldere communicatie is essentieel in deze baan.

Een adviseur omgeving werkt aan projecten die zorgen dat ons (vaar)wegennetwerk en watersysteem goed wordt onderhouden, verbeterd of vernieuwd. Een adviseur omgeving ondersteunt de omgevingsmanager op het gebied van stakeholdermanagement, projectcommunicatie, conditionering (grondverwerving, kabels en leidingen) en vergunningen. En geeft advies over verkeer en bereikbaarheid.

Het visitekaartje van Rijkswaterstaat voor een bepaalde regio; dat is een relatiemanager. Voor een (vaar)wegendistrict treden ze op als hét aanspreekpunt voor gemeenten, provincie, natuurorganisaties en omwonenden. Belangrijk, want bij de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur hebben we betrokken partners nodig. Het opbouwen van goede relaties met onze omgeving is het belangrijkste doel als relatiemanager.

Een ecoloog vervult een centrale rol in het behalen van natuurdoelstellingen en het in beeld brengen van de impact van menselijke activiteiten op ecosystemen. Het is een inhoudelijke rol waar gedegen ecologische kennis toegepast wordt in actuele maatschappelijke thema’s zoals duurzame energie en het beheer van natuurgebieden. Dagmar vertelt je in een interview meer over de functie.

Voor een veilig en leefbaar Nederland is goed toezicht op water-, milieu- en beheerwetgeving noodzakelijk. Een toezichthouder of inspecteur handhaving voert toezichtactiviteiten uit bij bedrijven of projecten. Hier komt regelgeving aan te pas, zowel in het opstellen van waarschuwingsbrieven als preventief toezicht.

In deze functie wordt een directe bijdrage geleverd aan de leefomgeving op het gebied van milieu, veiligheid en duurzaamheid. Lees meer over de functie specifiek voor waterkwaliteit: interview Nik of interview Anne-Marie.

Binnen de afdeling Netwerkontwikkeling en Visie (NOV) werken adviseurs op het gebied van water, mobiliteit en duurzaamheid. De afdeling levert integrale en gebiedsgerichte adviezen en houdt zich bezig met actuele ontwikkelingen binnen de regio en op het gebied van wetgeving en beleid.

NOV zorgt voor een heldere regionale uitwerking van de beheervisie van Rijkswaterstaat en houdt daarbij rekening met ontwikkelingen en de partners in de regio.

NOVA is de netwerkorganisatie van Rijkswaterstaat. Zij werken aan uiteenlopende vraagstukken die opgehaald worden uit de organisatie zelf, maar ook vanuit daarbuiten. NOVA biedt een veilige plek om te leren en uit te proberen. Daarnaast denkt NOVA vooral mee bij vraagstukken die over organisatiegrenzen heen gaan, in de denkfase zitten en nog niet helder zijn uitgewerkt. Deze snel veranderende wereld vraagt van Rijkswaterstaat om meer lerend en adaptief vermogen dan ooit te voren en NOVA helpt daarbij.

De collega’s bij NOVA zijn verkenners, starters, adviseurs en afmakers, die 1 tot 5 jaar binnen NOVA blijven om daarna weer ruimte te bieden aan nieuw talent. Er is volop aandacht voor ontwikkeling en het zoeken naar loopbaankansen voor een vervolgstap. Potentie, netwerk, talent en kwaliteit van een medewerker zijn belangrijker dan positie. Expertises zetten we vooral in op het gebied van veranderkunde en ontzorgen.

Regionale organisatieonderdelen

Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Hier valt ook een van de mooiste natuurgebieden van Nederland binnen: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed wordt er binnen NN ook gewerkt aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

  • 472 km weglengte;
  • 730 kunstwerken;
  • 1072 km beheerde vaarwegen;
  • 2949 km2 water.

Oost-Nederland is de rivierendienst van Rijkswaterstaat. Dit gebied omvat de Rijn, de Waal, de IJssel, de Lek en een aantal kanalen. Er zijn veel uitdagingen in dit gebied, zoals het beheer van uiterwaarden, het renoveren van sluizen, het verbeteren van de waterkwaliteit en riviernatuur, en het aanpassen aan klimaatveranderingen.

Ook zijn de scheepvaartroutes belangrijk. De Oost-West route in onze regio verbindt de Randstad met Europa, via weg en water. We houden het goederenvervoer hier goed in de gaten en werken samen met andere overheden, bewoners en bedrijven in de regio.

Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in het hart van Nederland: Utrecht, Flevoland en de randen van de omliggende provincies. Met specifieke kennis en expertise beheert MN één van de drukste regio’s van Nederland.

De belangrijkste hoogtepunten binnen deze regio zijn:

  • het IJsselmeer: Nederlands grootste zoetwaterreservoir;
  • de wegen rond Utrecht: de draaischijf van Nederland;
  • diverse waterwegen, waaronder het Amsterdam-Rijnkanaal, het drukst bevaren kanaal van Nederland.

Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincie Noord-Holland. Kenmerkend is de sterk politiek-bestuurlijke omgeving, die ook landelijk actief en invloedrijk is. Tot 2030 staat WNN voor de grootste onderhoudsopgave ooit: de renovatie en vervanging van 12 bruggen, 3 tunnels, 3 wegen, 5 sluizen en het grootste gemaal van Europa, in IJmuiden.

Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincie Zuid-Holland. Een omvangrijke taak, gezien de 471 viaducten, 12 tunnels, 164 beweegbare en vaste bruggen, 256 km kanalen en rivieren, 387 km snelweg, 165 km op- en afritten en 4 stormvloedkeringen in deze provincie.

Waterveiligheid is dan ook een belangrijk onderwerp: zo heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld sensoren in de dijken en stormvloedkeringen geplaatst (onder andere in de Maeslantkering) om de kwaliteit van onze waterkeringen te monitoren. Verder zijn er, in het kader van het Deltaprogramma, diverse nieuwe maatregelen voor de waterveiligheid op korte en lange termijn. Dit gebied staat onder invloed van zowel de zee als de rivieren.

Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Hierbij kan je denken aan de A2, de A58, de Maas, het Wilhelminakanaal en de vele bruggen binnen dit gebied.

Hiervoor werkt ZN samen met onder andere de provincies Noord-Brabant en Limburg, gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties. De ambitie is om als eenheid en met één werkwijze de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in Nederland elke dag beter te maken.

Dit organisatieonderdeel beheert de deltawateren, de Noordzee en het zeegebied in Caribisch Nederland. Ook maken zij het vervoer over die zeegebieden en het Zeeuwse land en water mogelijk. Samen met onder andere kustgemeenten en waterschappen verzorgt ZD het kustbeheer van Nederland en wordt de toegang tot de belangrijke havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen geborgd. Internationaal gezien is ZD dé gesprekspartner en kennisspecialist als het gaat om ’s werelds drukst bevaren zee.

(Online) koffie?

Benieuwd of Natuur & Milieu bij Rijkswaterstaat echt wat voor jou is? Laat je inspireren door onze recruiters tijdens een (online) koffie afspraak. Ze vertellen je meer over het werk. De contactgegevens van de recruiters vind je onderaan deze pagina.
Kom in gesprek!